Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2008

Τράπεζες:Τελικά, πόσα είναι τα "θαλασσοδάνεια";

Τράπεζες:Τελικά, πόσα είναι τα θαλασσοδάνεια;
Σε αυτή τη χώρα, φαίνεται ότι έχουμε δυσκολίες να βρούμε ακόμη και τα… χοντρά νούμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ναυτιλιακά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Με βάση στοιχεία που έδωσε τον Οκτώβριο ιδιωτική εταιρία μελετών του ναυτιλιακού χώρου, ήταν περίπου 15 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, τα έβγαλε -διά της... αναγωγής όμως, αριθμό αυτούσιο δεν ξεστόμισε- σε πρόσφατη ομιλία του περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών τέτοια νούμερα δεν… φαίνονται!

Αθροίσαμε τα σχετικά στοιχεία των τραπεζών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και το νούμερο όχι απλώς είναι μικρότερο, αλλά… απέχει παρασάγγας!

Μια εξήγηση είναι ότι οι τράπεζες αφαιρούν τις δεσμεύσεις (τα λεγόμενα commitments) που έχουν αναλάβει για μελλοντική εκταμίευση τέτοιων δανείων, ενώ αυτές συνυπολογίζονται στα στοιχεία των υπόλοιπων πηγών.

Η πρακτική των τραπεζών έχει λογιστική βάση, παρότι δεν απεικονίζει ίσως σωστά τον ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο.

Εάν υποθέσουμε πάντως ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να ακυρώνουν παραγγελίες πλοίων (πολλοί το κάνουν ήδη προτιμώντας να χάσουν τις προκαταβολές), άρα κάποια από αυτά τα "κλεισμένα" δάνεια θα πάνε στον… καιρό, τότε η ψαλίδα μπορεί να κλείσει αρκετά.

Υ.Γ.: Με τον ρυθμό που πέφτουν οι τιμές των πλοίων, τα δάνεια σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν πρόσθετες εξασφαλίσεις από την πλευρά των εφοπλιστών. Ένα ερώτημα είναι αν κάποιοι εξ αυτών θα προτιμήσουν να παρατήσουν τα πλοία αντί να αυξήσουν τις καλύψεις.

Κάποιοι, από τους μάλλον νεόκοπους στον εφοπλιστικό χώρο, πιθανόν να το κάνουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v