Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2008

Εθνική Τράπεζα: Εντός, εκτός και επί τα... μέτρα

Εθνική Τράπεζα: Εντός, εκτός και επί τα... μέτρα
Πρωτόγνωρη (!) διάθεση συμμετοχής στο πακέτο στήριξης των τραπεζών επέδειξε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα ως που να φτάσει την Πέμπτη να δηλώσει -προφανώς την ανάγκη φιλοτιμία ποιουμένη- "ναι" σε όλα.

Την Τρίτη η Εθνική δεν ήξερε αν θα συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης.

Την Τετάρτη το πρωί, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, δήλωνε λακωνικά ότι θα κάνει χρήση του πακέτου. Χωρίς καμία παραπάνω αναφορά, σε αντίθεση με την Alpha Bank που αφιέρωσε στο… πακέτο μία ολόκληρη σελίδα

Την Τετάρτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση της Εθνικής δήλωνε ότι δεν έχει αποφασίσει ποια από τα μέτρα του πακέτου θα χρησιμοποιούσε.

Και την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της,
κ. Τ. Αράπογλου, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη έγινε γνωστό ότι θα κάνει χρήση όλων των μέτρων του πακέτου! Και της έκδοσης, δηλαδή, προνομιούχων μετοχών.

Αμέσως μετά το σύνολο, σχεδόν, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διευκρίνιζε ότι η Εθνική θα κάνει μεν χρήση των μέτρων των προνομιούχων μετοχών μόνο, όμως, για ένα εξάμηνο!

Ίσα για να μπει δηλαδή…

Και ουδείς αναρωτιέται γιατί μία τράπεζα με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 91% σήμερα, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα την καλύψει το Δημόσιο και θα πληρώσει τόκο 10% έστω για ένα εξάμηνο.

Προβλέπεται να έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ η κεφαλαιακή της επάρκεια μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009;

Υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα κάθετης μείωσης χορηγήσεων που η Εθνική θα πρέπει να υπερβάλει εαυτήν στο α΄ εξάμηνο του 2009, όταν τον προηγούμενο μήνα με την κρίση χαίουσα τα νέα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ και τα νέα υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων κατά 3 δισ. ευρώ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v