Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2003

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ, τα κέρδη και τα μεγάλα κεφάλαια

Άκρως εντυπωσιακά εμφανίζονται τα αποτελέσματα 9μήνου της εταιρίας, αλλά και του ομίλου της ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Σημαντικότατη η αύξηση των αποτελεσμάτων (τζίρος και καθαρά προ φόρων κέρδη), τουλάχιστον από πλευράς ποσοστιαίας αύξησης.

Κι αυτό διότι για την εταιρία διαμορφώθηκαν σε 10,84 εκατ. έναντι 6,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002, ενώ για τον όμιλο έφτασαν τα 14,41 εκατ. ευρώ έναντι 9,24 εκατ. ευρώ.

Εν τούτοις, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια που εμφανίζουν τόσο η εταιρία όσο και ο όμιλος, η ”αποδοτικότητα” είναι μάλλον πενιχρή, ακόμη και πριν λάβουμε υπ’ όψιν μας τη φορολόγηση αυτών των κερδών.

Έχουμε λοιπόν και… λέμε. Η εταιρική λογιστική κατάσταση εμφανίζει ίδια κεφάλαια ύψους 263,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (το γνωστό ROE) είναι λίγο πάνω από… 4% στο 9μηνο, ποσοστό απόδοσης προ φόρων σχεδόν άμεσα συγκρίσιμο με την ”ασφαλή επένδυση” σε… ομόλογα.

Ομοίως, στην περίπτωση της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης, τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται στα 362,6 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 14,06 εκατ. ευρώ, ήτοι κάτι λιγότερο από 4% στο 9μηνο!!!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τουλάχιστον προς το παρόν αυτά τα τεράστια κεφάλαια δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Άρα, ίσως η επιχείρηση θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει ένα μέρος των κεφαλαίων στους μετόχους, ακόμη και… δανειζόμενη (όπως έκαναν άλλες εταιρίες), αφού αυτή τουλάχιστον έχει μηδενικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v