Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2003

Η Societe, οι μεγάλες τράπεζες και ο… πελάτης

Στα ”ψιλά” του Τύπου πέρασε η συνάντηση γνωριμίας που είχαν την Παρασκευή Ελληνες δημοσιογράφοι με υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας, που απ’ ό,τι φαίνεται θα διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Ίσως το γεγονός αυτό να οφείλεται στην άρνηση των Γάλλων να μιλήσουν για το θέμα της Γενικής Τράπεζας, επικαλούμενοι σχετικά confidentiality agreements.

Ωστόσο, τα στελέχη της Societe προέβησαν σε μια έμμεση, πλην όμως σημαντική, αποκάλυψη για το business model ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν.

Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό τοπίο και τις προοπτικές του, κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει να λειτουργήσουν σε υποτμήματα της αγοράς, όπως για παράδειγμα πράττουν η Citibank και η HSBC, οι οποίες είναι περισσότερο επικεντρωμένες σε μια ”ελίτ” του τραπεζικού retail.

Τουναντίον, κάνοντας αναφορά στα περιθώρια ανάπτυξης που προσφέρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι Γάλλοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη Eurobank και την Πειραιώς, επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφορά μεγέθους που επέτυχαν αυτές οι τράπεζες μέσα σε λίγα χρόνια!

Οι ίδιοι έκαναν επίσης εκτενή αναφορά στις ομοιότητες που θεωρούν ότι παρουσιάζει η ελληνική και η γαλλική ”πραγματικότητα” στον τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας σαφώς να γίνει κατανοητό ότι εφόσον κινηθούν τελικά στην ελληνική αγορά, θα δημιουργήσουν μια Universal Bank, ευθέως ανταγωνιστική των υφιστάμενων μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Με ποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα; Με την ισχύ του μεγέθους που προσφέρει ο διεθνής όμιλος της SG και με την υψηλή αποτελεσματικότητα τόσο σε επίπεδο εργασιών (λειτουργίας) όσο και σε επίπεδο προϊόντων (τιμολόγηση και cross selling) που επιτυγχάνουν, ήταν η απάντηση.

Που σημαίνει ότι εάν ευοδωθούν τα σχέδια των Γάλλων, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ραγδαίες επιπτώσεις στο πλαίσιο του γενικότερου τραπεζικού ανταγωνισμού στη χώρα μας, ακόμη και σε θέματα που αφορούν άμεσα το spread, δηλαδή την ”ψαλίδα” ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και στις προμήθειες.

Κερδισμένος βέβαια σε κάθε περίπτωση θα είναι ο πελάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v