Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2008

Ο πολιτικός κίνδυνος και η λυπητερή στα ομόλογα

Ο πολιτικός κίνδυνος και η λυπητερή στα ομόλογα
Τα όσα κατέγραψε στο flash note, το οποίο απέστειλε σε πελάτες του, αναλυτής της Citigroup για τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο της Ελλάδας δεν έπρεπε να προκαλέσουν ιδιαίτερη εντύπωση. 

Διότι εδώ και τρεις ημέρες τα επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις "παίζουν" πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διότι ακόμη και ανενεργοί, πλέον, σε σχέση με ελληνικές μετοχές ή ομόλογα ξένοι τηλεφωνούν σε "ξεχασμένους" φίλους τους στην Ελλάδα για να τους ρωτήσουν αν είναι εγκλωβισμένοι... από τη λαϊκή επανάσταση!

Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι μιας χώρας στην οποία αποτελεί φυσική εξέλιξη το να διασαλεύεται η έννομη τάξη της. Με εμβριθείς αναλύσεις για τα αίτια της λαϊκής εξέγερσης ή για την ασταθή Δημοκρατία μας, ακόμη και με επίκληση του προηγουμένου της χούντας των συνταγματαρχών!

Τόσο απλά, τόσο αβασάνιστα, τόσο υπερβολικά όλα αυτά (προφανώς για όσους ζούμε εδώ), αλλά και τόσο επικίνδυνα για μας.

Όταν μάλιστα έχει ήδη εκτοξευτεί το credit risk της Ελλάδας.

Πριν από έναν μήνα άρχισαν και πάλι να μας δείχνουν σαν "μαύρα πρόβατα" της Ε.Ε., τώρα μας δείχνουν και ως παράδειγμα πολιτικής αστάθειας. Αρκεί να διαβάσει κάποιος το σχόλιο της στήλης Lex των "Financial Times" για την Ελλάδα, που αναδημοσιεύουμε στο Euro2day.gr.

Και τη... λυπητερή για όλα αυτά την πληρώνουμε ήδη.

Την Τρίτη το spread του 5ετούς ομολόγου βρέθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό (201 μονάδες βάσης).

Στο Χ.Α. ξέσπασε νέο κύμα πωλήσεων. Οι ξένοι, εκεί που είχαν ξεχάσει την Ελλάδα, βλέπουν τις ταραχές και προχωρούν σε νέο γύρο περικοπής θέσεων σε ελληνικές μετοχές.

Και αυτή τη λυπητερή, όσο τη χειρίζεται μόνο επικοινωνιακά η κυβέρνηση, τόσο θα την πληρώνουμε όλοι μαζί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v