Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2002

Μαθήματα αξιοπιστίας από και για... κολοσσούς

Μεγάλη και τρανή, δε λέω, η γνωστή UBS, η οποία κατά καιρούς φροντίζει και για την ενημέρωση των επενδυτών σε σχέση με την πορεία (και τις τιμές-στόχους) σημαντικών ελληνικών μετοχών.

Αυτό όμως δεν τη γλίτωσε από τις μηνύσεις μεγαλοεπενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν σε σχέση με την πασίγνωστη πλέον Enron. Βλέπετε, η αμερικανική θυγατρική της ελβετικής τράπεζας (UBS Paine Webber) έπεσε σε μια επικίνδυνη... λούμπα.

Την εποχή που η UBS Paine Webber είχε αναλάβει ”μάνατζερ” για το σχέδιο stock options των στελεχών της Enron, εξέδιδε επίσης προτάσεις ”ισχυρής αγοράς” της μετοχής της ίδιας εταιρίας. Ενας όμως από τους brokers της, ειδοποίησε με e-mail κάποιους πελάτες να... πουλήσουν, επικαλούμενος τη χειροτέρευση των οικονομικών στοιχείων του -τότε- ενεργειακού γίγαντα.

Ως διά... μαγείας, το γεγονός υπέπεσε στην αντίληψη του ανώτερου management της Enron και ο ”φταίχτης” απολύθηκε εντός τριών ωρών! Ελα όμως που οι προβλέψεις του επαληθεύθηκαν!

Το πλήγμα για την αξιοπιστία της UBS είναι γεγονός, ακόμη κι αν οι επενδυτές χάσουν τη δίκη.

Και μπορεί να τη χάσουν, αφού όχι μόνο είναι δύσκολο να αποδειχθεί στην αίθουσα ότι ο broker απολύθηκε κατ’ απαίτηση της Enron, αλλά και η πρόταση ”ισχυρής αγοράς” δεν αποτελούσε τότε πρωτοτυπία! Σχεδόν όλες οι επενδυτικές τράπεζες τα ίδια έλεγαν!

Γεγονός που μας λέει πολλά, βέβαια, και για κάποιες άλλες εκθέσεις που ενίοτε διαβάζουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v