Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 13 2009

Μερίσματα τραπεζών: Όλο και… μικραίνει το καλάθι

Μερίσματα τραπεζών: Όλο και… μικραίνει το καλάθι
Με τις αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και με το κόστος αυτών να ανέρχεται στο 10% (πρώτο μέρος του κρατικού πακέτου στήριξης, με έκδοση προνομιούχων μετοχών που αποκτά το ελληνικό δημόσιο), σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι αντίστοιχοι τόκοι θα κυμανθούν λίγο χαμηλότερα από τα 100 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ένα σημαντικό ποσοστό των ετήσιων κερδών των τραπεζικών ομίλων.

Επιπλέον, μετά την ένταξη των τραπεζών στο πακέτο στήριξης, η κυβέρνηση θα έχει ένα επιπλέον έρεισμα να πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων τουλάχιστον προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους κατόχους στεγαστικών δανείων, όχι μόνο προκειμένου να ανασάνει η αγορά από την κρίση, αλλά και γιατί, ας μην το ξεχνάμε, οι πρόωρες εκλογές είναι κάτι παραπάνω από πιθανές.

Και όλα αυτά, όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών δύσκολα θα αποκλιμακωθεί σημαντικά, τουλάχιστον κατά τους επόμενους τρεις - έξι μήνες (για ένα σημαντικό τμήμα δηλαδή της φετινής χρονιάς).

Αν σε όλα αυτά συνεκτιμήσουμε και τις αυξημένες επισφάλειες που αναμένονται, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος γιατί οι προσδοκίες κερδών για το 2009 είναι σαφώς πτωτικές. Και αν λοιπόν οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει για φέτος να κρατούν "μικρό καλάθι" σε ό,τι αφορά το μέρισμα, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να κρατήσουν ακόμη μικρότερο για το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v