Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2009

Ο Παπαθανασίου οι τραπεζίτες και το ΤΕΜΠΜΕ

Ο Παπαθανασίου οι τραπεζίτες και το ΤΕΜΠΜΕ
Να τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο του πακέτου στήριξης ώστε να καταστεί ανταγωνιστικότερη η χρηματοδότησή τους ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον νέο υπουργό Οικονομίας.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής από τους παριστάμενους τραπεζίτες.

Να αλλάξει η κατανομή της ενίσχυσης ρευστότητας που προβλέπει το πακέτο στήριξης και να δοθούν 15 δισ. ευρώ μέσω ειδικών ομολόγων, ενώ η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου να περιοριστεί στα 8 δισ. ευρώ.

Αυτή η ιδέα υπάρχει ως εναλλακτικό σενάριο από την κατάρτιση του πακέτου.

Γιατί ζητούν ενεργοποίησή της τώρα;

Για να αρχίσει η ρευστότητα να ρέει στην οικονομία και για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, καθώς την ώρα που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται, οι τραπεζίτες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα διαθέτουν κάποια υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Τα ειδικά ομόλογα του Δημοσίου δίνουν εύκολη και φθηνή χρηματοδότηση καθώς τα ενεχυριάζουν στην ΕΚΤ.

Αντίθετα, η έκδοση ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου, σε μια περίοδο όπου τα spreads των ελληνικών ομολόγων ίπτανται προς διαρκώς υψηλότερα επίπεδα (και η υποβάθμιση επισημοποίησε την κατάσταση) δεν είναι ελκυστικά.

Αφήστε που αν η χώρα δεχτεί και νέα υποβάθμιση και πέσει στο "Β" τότε η ΕΚΤ δεν θα προεξοφλεί το 100% τα ελληνικά ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν θέλει να αλλάξει τον νόμο.

Κι αυτό μάλλον διότι η -επικοινωνιακή- ανάγκη οικοδόμησης φιλολαϊκού προσώπου επιβάλλει κατά την άποψη κυβερνητικών κύκλων επίδειξη πυγμής απέναντι στους τραπεζίτες.

Και για να έχει και αντίκρισμα, είναι περίπου βέβαιο ότι οι κρατικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεών τους τις προσεχείς ημέρες.

Μόνο που το πολιτικό timing για άλλη μία φορά στην Ελλάδα δεν συμβαδίζει με τις επιταγές της οικονομίας.

Την ώρα που διεθνώς συμβαίνει η οικονομία να επιτάσσει και η πολιτική ακολουθεί…

Υ.Γ.: Ωραία όλα με την υπόθεση του ΤΕΜΠΜΕ και τα φθηνά δάνεια για τις μικρομεσαίες, όμως είναι μάλλον ανήκουστο να ζητάμε από τις τράπεζες να δανείζουν χωρίς καμία εγγύηση απο την πλευρά του πελάτη κι από την άλλη να αναλαμβάνουν μέρος του κινδύνου.

Το "δανεικά κι αγύριστα" είναι καθιερωμένη έκφραση στη χώρα μας. Αν το κράτος δεν φοβάται τους κακοπληρωτές, δικαίωμά του. Ας αναλάβει όμως και ολόκληρο τον κίνδυνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v