Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2002

Οι ”ώριμοι” τραπεζίτες της Σοφοκλέους

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε σε αυτή τη χώρα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη μένουμε σε ”ταμπέλες” που συνοδεύονται από άσχετες με την ουσία συμπεριφορές.

Είμαστε λοιπόν ”ώριμη αγορά”. Αυτό λέει η ταμπέλα. Οι συμπεριφορές μας όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Σε οποιαδήποτε άλλη ”ώριμη” αγορά, εφόσον ήταν γνωστό ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών θα είναι μειωμένα σε κάποιο τρίμηνο, οι διοικήσεις τους θα έβγαιναν επίσημα να κάνουν το περίφημο profit warning.

Να ενημερώσουν δηλαδή την αγορά για τα μεγέθη που προβλέπουν ότι θα επιτύχουν, ώστε να υπολογιστεί έστω και προσεγγιστικά η απόκλιση από τα δέοντα.

Εδώ όμως όχι. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας εξακολουθούν να προτιμούνται είτε οι ”ανεπίσημες” ...διαρροές, είτε στην... καλύτερη των περιπτώσεων, οι αοριστολογίες περί ”σημαντικής επιβράδυνσης”, τις οποίες προτίμησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και ο ίδιος ο κ. Κωστόπουλος της Alpha Bank.

Ti σημαίνει κ. πρόεδρε σημαντική επιβράδυνση; Μείωση κατά 10%, 20%, 30%; Κάπως έτσι καταλήγουν οι φήμες στην αγορά να παίζουν το παιχνίδι της... κολοκυθιάς, προς όφελος βέβαια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Και γενικότερα, αφού ο κόσμος το έχει ”τούμπανο” ότι τα κέρδη των τραπεζών θα είναι μειωμένα, γιατί δεν βγαίνουν οι τραπεζίτες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση να τελειώνουμε, παρά αφήνουν τη φημολογία να σέρνεται;

Κάτι ξέρει ο λαός που λέει ”μια ψυχή που είναι να βγει, να βγει να τελειώνει”. Οταν η πληροφόρηση είναι σαφής, μαθαίνει η αγορά τα δυσάρεστα, τα ενσωματώνει στις αποτιμήσεις και κοιτάει μπροστά.

Αφήστε που με την τακτική αυτή, της σιωπής και της αοριστολογίας, δημιουργούνται και άλλου είδους υπόνοιες. Οτι δηλαδή έως την τελευταία στιγμή, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, συνεχίζονται τα... μαγειρέματα για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v