Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2009

"Μαύρα νέα" πίσω από τις επικεφαλίδες

Μαύρα νέα πίσω από τις επικεφαλίδες
Κάποια άσχημα μαντάτα των ξένων αγορών έγιναν επικεφαλίδες, ορισμένα όμως πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, κι όμως έχουν εξίσου μεγάλη σημασία για το κλίμα, εκτός αλλά και... εντός των χωρικών μας υδάτων.

Τις επικεφαλίδες του διεθνούς Τύπου κατέκτησε χθες η πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, καθότι πρωτόγνωρη σε μέγεθος αλλά και με σημαντική επίδραση στις αγορές.

Μία μέρα αργότερα ήρθε η είδηση (με πολύ λιγότερη προβολή) ότι οι κατασχέσεις ακινήτων στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 81% σε σχέση με το 2007 και… τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με το 2006.

Έχει όμως τεράστια σημασία καθώς η αύξηση αυτή, κατά την άποψη Αμερικανών ειδικών, σημαίνει ότι έως στιγμής τα μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ για τη μείωση των κατασχέσεων ΔΕΝ έχουν αποδώσει.

Πολύ μεγάλη σημασία όμως για τη -δυσμενή- αλλαγή του κλίματος στις αμερικανικές τραπεζικές μετοχές, κι όχι μόνο σε αυτές, είχε ένα άλλο συμβάν:

Η αποκάλυψη της είδησης ότι η Citigroup προωθεί το... σπάσιμό της δημιούργησε σφοδρή ανησυχία, η οποία εκφράστηκε σχεδόν άμεσα την Τετάρτη στα credit default swaps όχι μόνο του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά γενικά στα CDS του κλάδου.

Την Τετάρτη τα CDS της Citigroup έφτασαν ως τις 400 μονάδες βάσης (4%), που σημαίνει ότι για ένα ομόλογο αξίας 10 εκατ. δολαρίων το ετήσιο ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου πτώχευσης του εκδότη (της Citi στην περίπτωσή μας) ανήλθε σε 400.000 δολάρια!

Τελικά το κλείσιμο των CDS έγινε λίγο χαμηλότερα, στις 367 μονάδες βάσης, όντας και πάλι υπερβολικά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Βοηθούσης και της είδησης ότι η Bank οf America μάλλον θα πάρει νέα μεγάλη οικονομική ενίσχυση από το ταμείο (TARP) της αμερικανικής κυβέρνησης (προκειμένου να καταφέρει να απορροφήσει τη Merrill Lynch), τα CDS του τραπεζικού τομέα επανήλθαν γενικώς στα ύψη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Eν ολίγοις, τα ρίγη της ανησυχίας επέστρεψαν για τα καλά μετά το διάλειμμα των εορτών. Κι όχι άδικα.

Τα πράγματα, αν δεν έχουν ήδη γίνει χειρότερα, παραμένουν εξίσου σοβαρά. Δυστυχώς.

Υ.Γ.: Για πολλούς, ουσιαστικό βαρόμετρο της οικονομικής ευμάρειας, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων είναι σοκαριστικές με το μέγεθος της πτώσης τους.

Απλώς απαριθμούμε τα αποτελέσματα Δεκεμβρίου, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Στις ΗΠΑ πάνω απο -33%, στην Ιρλανδία -62% , στην Ισπανία -50% στη Μεγάλη Βρετανία -21% στη Γαλλία -24% και στην Ιταλία -13%.

Αλλά και στην Ελλάδα πληροφορούμαστε ότι η πτώση του Δεκεμβρίου ήταν της τάξεως του  23%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v