Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2004

”Μετοχικός ακτιβισμός”, τώρα και στην Ελλάδα!!!

Δειλά δειλά, κάποιες σύγχρονες ιδέες κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.

Με χαρά η στήλη πληροφορήθηκε ότι ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου προγραμματίζει ειδική εκδήλωση για την εισαγωγή του ”Μετοχικού Ακτιβισμού” στην ελληνική αγορά.

Όχι, ο Μετοχικός Ακτιβισμός δεν έχει σχέση με πορείες και… διαδηλώσεις, ούτε με ”μπουγέλα” πράσινης μπογιάς σε διοικήσεις εταιριών, που αδικούν τους μετόχους τους.

Έχει όμως άμεση σχέση με την προστασία του μετόχου από τα διάφορα φαινόμενα ”κακοδιοίκησης” και άνισης μεταχείρισης που ενίοτε τους επιφυλάσσουν οι ”πλειοψηφίες”.

Όπως έχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης, περί της οποίας έως στιγμής πολλές εισηγμένες ”κόπτονται”, χωρίς όμως να την έχουν πραγματικά πιστέψει.

Γι αυτό άλλωστε, εκτενής αναφορά στην έννοια του Μετοχικού Ακτιβισμού έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο ειδικό αφιέρωμα της ”αδελφής” εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ, για την Εταιρική Διακυβέρνηση, το Μάιο του 2003.

Στο εξωτερικό, ”πρωταγωνιστές” στο μετοχικό ακτιβισμό- λόγω της μεγάλης οικονομικής επιφάνειάς τους- είναι διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία. Απίστευτο φαίνεται, κι όμως έτσι είναι.

Στη χώρα μας μάλλον θα… αργήσουμε να δούμε Ταμεία και άλλους Θεσμικούς να παίζουν αυτό το ρόλο.

Γι αυτό και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία του ΣΕΔ, τα μέλη του οποίου θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν σε γενικές συνελεύσεις, αλλά και στη γενικότερη παρακολούθηση διαφόρων εισηγμένων και των πρακτικών τους.

Διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ένας απλός ιδιώτης επενδυτής δεν έχει ούτε φωνή ούτε –κατά κανόνα- τα μέσα, νομικά και άλλα, για να προστατέψει τα συμφέροντά του. Η ισχύς έρχεται από την συνένωση δυνάμεων, μόνο που στην Ελλάδα πολλοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμη.

Για όσους ενδιαφέρονται, η εκδήλωση (που είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε ιδιώτη αλλά και σε επαγγελματίες της αγοράς) θα γίνει την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του Συνδέσμου, στο www.sed.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v