Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2002

Γιατί συναντήθηκε ο Αλεξάκης με τους αναλυτές

Τελικά κάθε είδηση όσο μικρή κι άν είναι έχει και το... παρασκήνιο της. Να σας πληροφορήσω λοιπόν οτι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία, κατα την οποία έγινε η σημερινή ( Παρασκευή) πρωϊνή συνάντηση του προέδρου του ΧΑΑ, με τους αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιριών.

Κατα τη διάρκεια της ο κ. Αλεξάκης υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, οτι θα στείλει επιστολή προς τις εισηγμένες για να διευκολύνουν το έργο των αναλυτών!

Θα μου πείτε σε μια ώριμη αγορά σαν τη δική μας ( που ας μην το ξεχνάμε περνάει σε φάση πλήρους διαφάνειας, εταιρικής διακυβέρνησης κ.λ.π.) πώς και χρειάζεται παρότρυνση του προέδρου για το... αυτονόητο για να δωθούν δηλαδή στοιχεία από τις εταιρίες στους αναλυτές;

Η απάντηση είναι απλή. Πρώτον, όπως ίσως ΔΕΝ θα θυμάστε, μια σειρά από ξένους και ημεδαπούς αναλυτές ”γκρίνιαξαν” μετα τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2001 οτι ακόμη και μεγάλες εταιρίες είτε τους ”ψιλοπαραπλάνησαν” είτε τέλος πάντων δεν ”επικοινώνησαν ουσιαστικά” μαζί τους ( που σημαίνει το ίδιο με το προηγούμενο αλλά πιό... ευγενικά).

Δεύτερον, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι αναλυτές των εδώ χρηματιστηριακών οίκων, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν τον ”κύκλο” των μεγάλων εταιριών, αποφάσισαν να ζητήσουν στοιχεία και από διάφορους μικρό ( και μεγαλό) μεσαίους, τα τοίχη της... σιωπής είναι ψηλά.

Ήτοι, πολλές εισηγμένες εμφανίζονται άκρως απρόθυμες να δώσουν στοιχεία στους αναλυτές σε μια περίοδο που, ως φαίνεται, ελάχιστοι εξ αυτών έχουν λόγο να αισθάνονται ”περήφανοι” για τα πεπραγμένα των εταιριών τους στο α΄τρίμηνο.

Γιαυτό, όπως θα έχετε ίσως προσέξει, δεν ειναι και πολλές οι αναλύσεις που κυκλοφορούν τώρα τελευταία για τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Να δούμε άν θα πιάσει τόπο η παρότρυνση του κ. Αλεξάκη, ή θα επιμείνουν οι εισηγμένοι σε μια στάση που, είτε τους αρέσει είτε όχι, δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v