Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2009

Τράπεζες: Οι προνομιούχες, οι κοινές και οι ΑΜΚ

Τράπεζες: Οι προνομιούχες, οι κοινές και οι ΑΜΚ
Μπορεί η κυβέρνηση να δίνει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση (μέσω προνομιούχων μετοχών) όσων τραπεζών θέλουν, μια κι έχει περισσέψει περίπου 1 δισ. από τα προβλεπόμενα 5 του "πακέτου", σε άλλα μέτωπα όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Για παράδειγμα, μπορεί το Δημόσιο να απαγόρευσε τη διανομή μερίσματος και να επιτρέπει τη διανομή δωρεάν μετοχών, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ακόμη κι αυτό το μέτρο θα βγει εις βάρος του μετόχου.

Διότι ο αριθμός των δωρεάν μετοχών που θα λάβει κάθε μέτοχος πρέπει να αντιπροσωπεύει θεωρητικά το χρηματικό ποσό που θα λάμβανε.

Στην περίπτωση ορισμένων τραπεζών (π.χ. Alpha και Πειραιώς), αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι κάτω από την ονομαστική αξία. Αυξήσεις όμως σε τιμές μικρότερες της ονομαστικής αξίας (υπό το άρτιο) ΔΕΝ γίνονται.

Άρα, οι μετοχές που θα πάρει κάθε μέτοχος (αν στο μεταξύ δεν έχουν ανέβει οι τρέχουσες τιμές τους) θα είναι σε… premium. Που σημαίνει ότι θα λάβει λιγότερες από αυτές που θα λάμβανε με βάση την τρέχουσα τιμή και το ποσό του μερίσματος!

Σημειώστε πάντως (διότι μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον) ότι όσο οι τρέχουσες μετοχές κάποιων τραπεζών βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, είναι εύλογο όποια αύξηση και να γίνει (με… μετρητά εννοούμε τώρα, όχι δωρεάν) θα πρέπει να γίνει με premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή για να είναι τουλάχιστον "στο άρτιο".

Κι αυτό στις μέρες μας δεν είναι και πολύ… εύπεπτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v