Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2009

Αγορές, VIX, χαλαρότης & mark to market

Αγορές, VIX, χαλαρότης & mark to market
Όπως είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, το κατ' εμάς αναμενόμενο συνέβη. Οι αμερικανικές αγορές (με μόνη εξαίρεση ακόμη το NASDAQ) έσπασαν τα προηγούμενα χαμηλά τους και προσπαθούν τώρα να βρουν νέα σημεία στήριξης.

Δυστυχώς, τόσο ο δείκτης VIX (που μετρά το volatility) όσο και η σχέση μεταξύ puts και calls στα options ΔΕΝ δείχνουν νέα υψηλά επίπεδα φόβου, αντιθέτως παρουσιάζουν σχετική... χαλαρότητα αν κι από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό ότι η πτώση χθες, Δευτέρα, ήταν ιδιαίτερα γενικευμένη (14 πτωτικές μετοχές για κάθε 1 ανοδική, σε κάποια στιγμή προς το τέλος της συνεδρίασης).

Ως γνωστόν, προφήτες δεν υπάρχουν στις αγορές, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν περισσότερο προς το ότι η πτωτική τροχιά δεν έχει φτάσει ακόμη σε προσωρινό έστω "πάτο", από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κάποιο bear market rally σαν κι αυτό που παρακολουθήσαμε μετά τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2008.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα δούμε κι άλλη μαυρίλα στο αμερικανικό ταμπλό. Είναι δε ενδεικτικό πως κάποιοι στην Αμερική εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα σημαντικό ράλι (έστω κι αν είναι, όπως λένε, bear market) στις εξής ενδεχόμενες εξελίξεις:

-Να βάλει "πλάτη" η αμερικανική κυβέρνηση στα credit default swaps της AIG , η οποία εμφάνισε τις μεγαλύτερες ζημίες τριμήνου στην ιστορία των ΗΠΑ και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πέρα από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού έχει και λειτουργικά προβλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διασώζει μια εταιρία που πέρα από τα προβλήματα με τα τοξικά ομόλογα δεν πάει καλά ούτε στις παραδοσιακές της δραστηριότητες!

-Να χαλαρώσουν περαιτέρω ή και να… καταργηθούν (προσωρινά) οι κανόνες αποτίμησης mark to market. Κατά την εκτίμηση της στήλης, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ώρα να τρομοκρατηθούμε πλήρως. H συμβατική σοφία ορισμένων, όμως, λέει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο με πειστικό τρόπο (με την αιτιολογία, π.χ., ότι οι αξίες κατρακυλούν λόγω πανικού, ενώ έχουν εσωτερική αξία κ.λπ.) θα πάρουν ανάσα οι αγορές.  Προσέξτε το αυτό διότι μπορεί και να μας θυμηθείτε...

Κατά τα λοιπά, ο S&P βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, τον οποίο, σύμφωνα με ορισμένους τεχνικούς αναλυτές, θα πάρει τουλάχιστον 5 μήνες για να διασπάσει (κάτι που θα σηματοδοτούσε έστω καιμερικώς την έλευση μιας bull market).

Κρίσιμο βραχυπρόθεσμα είναι να δούμε αν ο S&P θα σπάσει και το 700 (συνέβη χθες για κάποια δευτερόλεπτα) κι αν ο VIX θα φτάσει σήμερα ή τις επόμενες μέρες το 58  (εκεί ήταν το υψηλό σημείο του Ιανουαρίου) αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ένα πρώτο θετικό σημάδι, παρότι το υψηλό του Νομεβρίου 2008 βρισκόταν στην περιοχή του… 89!


Υ.Γ.: Η Κίνα έχει τεράστιο μέρος των αποθεματικών της σε αμερικανικό νόμισμα και αξίες, ενώ αντίστοιχα διαθέτει σχετικά ελάχιστο χρυσό. Πόσο πιθανό είναι να κάνει μια μετατόπιση κάποιων κεφαλαίων της για λόγους hedging; Και τι θα σημάνει αυτό για την τιμή του χρυσού;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v