Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2009

Η Κεφαλαιαγορά, η Citigroup και η… χατζάρα

Η Κεφαλαιαγορά, η Citigroup και η… χατζάρα
Τη… χατζάρα πήρε ανώνυμος αρθρογράφος (ο οποίος όμως καταφανώς εκφράζει την Ένωση Εισηγμένων Εταιριών) με το σχόλιό του που δημοσιεύεται στο site της ένωσης.

Από το… σφάξιμο δεν γλιτώνουν ούτε η Citigroup (παρότι δεν την κατονομάζει, τη φωτογραφίζει… ευκρινώς) ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε και οι "κομματικοί πολυθεσίτες" που όπως λέει θα φέρει η αλλαγή στη σύνθεση του Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς

Το αναδημοσιεύoυμε αυτούσιο, μαζί με τον τίτλο του, γιατί όπως και να το κάνουμε λέει κάμποσες… αλήθειες:

"CHUTZPAH*

"Ο μετά πολλών θάνατος, ου θάνατος"! Κάπως έτσι θα σκέφθηκε εταιρία που πρόσφατα προικοδοτήθηκε με 45 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και όμως αυτός ο πακτωλός μάλλον δεν θα τη σώσει χωρίς περαιτέρω μετάγγιση!

Παράλληλα, η ίδια εταιρία πληρώνει 400 εκατομμύρια δολάρια για το προνόμιο που θα έχει να βαφτίσει με το όνομά της ένα στάδιο του baseball στη Νέα Υόρκη (σ.σ.: πρόκειται ασφαλώς για τη Citigroup και τους New York Mets) ! Και το χειρότερο: απέλυσε και 50.000 από τους εργαζομένους της!

Αυτή η εταιρία παρά τη δική της τραγωδία επιφυλάσσει αναίσχυντα στον εαυτό της τον ρόλο του υπέρτατου κριτή! Αντί λοιπόν να κρύψει το πρόσωπό της με ντροπή από τα χάλια της, γέμισε τις ειδήσεις με εκτιμήσεις ζημιών και συστάσεις τιμών για τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη.

Οι παρεμβάσεις της είναι γεμάτες απαισιοδοξία και ρίχνουν λάδι στη χρηματιστηριακή φωτιά.

Ανάμεσα στις τράπεζες που χαντακώνει "προφητικά" περιέλαβε και όλες τις ελληνικές.

Έχουμε εκφράσει την απορία μας για τους ελέγχους (που δεν γίνονται) στον συσχετισμό τέτοιων ειδήσεων με τις συναλλαγές στις δυσφημούμενες μετοχές εταιριών μας από τους "traders" αυτών των ίδιων των "Κασσανδρών".

Τι κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί του προκειμένου; Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τέτοια στοιχεία μέσα στον ελληνικό χώρο, έχουμε ποτέ ζητήσει τη συνδρομή ξένων επιτροπών κεφαλαιαγοράς;

Με τι ελαφριά καρδιά συμφώνησε η τότε κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση στην περιβόητη MiFID που θα καταστήσει τέτοιους έλεγχους ακόμα πιο δύσκολους αν όχι εντελώς αδύνατους; Χρόνια θέτουμε το ερώτημα προφορικώς και εγγράφως και ακόμα περιμένουμε απάντηση.

Αλλά, θα μου πείτε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι απασχολημένη με το να υπακούει στα κελεύσματα του ΔΝΤ. Λέτε η οικονομία μας να έφτασε ήδη σε τέτοιο χάλι ώστε να υποχρεωνόμαστε να καλοπιάνουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ή μήπως το ΔΝΤ ήταν η πρόφαση που θα μας βοηθήσει να επανδρώσουμε κενούμενες θέσεις του Δ.Σ. της Ε.Κ. με κομματικούς πολυθεσίτες;

Η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών έχει σχεδόν έτοιμη πρόταση που θα υποβάλει την προσεχή εβδομάδα στην κοινή γνώμη για το θέμα του δημοκρατικού ελλείμματος που υπάρχει ήδη στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Φρονούμε ότι οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν στο διοικητικό της συμβούλιο επιτείνουν το δημοκρατικό αυτό έλλειμμα και -αφού αναλύσουμε το γιατί - θα προτείνουμε το δέον γενέσθαι.

*Στα νεοϋορκέζικα σημαίνει υπερβολική αυτοπεποίθηση, στα ανώτατα όρια του θράσους!"

Σημ. Χαμαιλέοντα: Όπως καταλάβατε, μάλλον προμηνύεται… θύελλα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v