Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2009

AΓET: Διαψεύσεις που δεν πείθουν...

AΓET: Διαψεύσεις που δεν πείθουν...
Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της μετοχής από το χρηματιστήριο, λένε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, ωστόσο η δήλωσή τους αυτή δεν φαίνεται να προκάλεσε την παραμικρή αντίδραση στο ταμπλό της Σοφοκλέους στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί μπορεί σήμερα να μην υπάρχει σχέδιο εξόδου και να μας προκύψει τον... επόμενο μήνα, ή σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον.

Και δεύτερον (και ίσως κυριότερο), γιατί η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής φαίνεται να αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μάλλον σαν βάρος, παρά ως περιουσιακό στοιχείο.

Για παράδειγμα:

• Ποτέ δεν έχει δώσει συνέντευξη Τύπου ώστε να παρουσιάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

• Καμία φορά δεν πραγματοποίησε παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ή στον ΣΜΕΧΑ κ.λπ.

• Δεν έχει πέσει στα χέρια μας ούτε μία έκθεση αναλυτή για τη μετοχή το τελευταίο δωδεκάμηνο.

• Δεν έχει δείξει να την απασχολεί το θέμα της μετριότατης εμπορευσιμότητάς της.

• Και γενικότερα, η όλη παρουσία της στην επενδυτική κοινότητα είναι απείρως χαμηλότερη σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις και το στίγμα της στην ελληνική οικονομία.

Άρα, λοιπόν, δεν αρκεί μια δήλωση του τύπου «δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης της μετοχής από το χρηματιστήριο», προκειμένου να πειστεί η αγορά. Γενικότερα, χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς, γεγονός που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Υ.Γ.: Η συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας είχε ως θέμα την παραγωγή της νέας μορφής τσιμέντου «Άθλος» και όχι κάποιο ζήτημα που να σχετίζεται με τη Σοφοκλέους.

Το δίλημμα των επενδυτών

Oι επενδυτές, λοιπόν, φοβούνται ότι η Lafarge, ο βασικός μέτοχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, έχει κάθε λόγο να διατηρεί τη μετοχή σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά σε δημόσια πρόταση, καθώς ήδη κατέχει κάτι λιγότερο από το «μαγικό» ποσοστό του 90%...

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΑΓΕΤ Ηρακλής διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 365 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το καθαρό ταμείο της (διαθέσιμα μείον το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων) στις 30/9/2008 ανερχόταν στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.

Και το πιθανότερο είναι να αυξηθεί μέσα στο 2009, αφού προγραμματίζεται η πώληση του (μεγάλης αξίας) ακινήτου που στεγάζει σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες του ομίλου.

Επομένως, η εισηγμένη έχει όλη την ευχέρεια να διανείμει και φέτος πολύ ικανοποιητικό μέρισμα (το έχει ήδη πράξει για προμέρισμα).

Επιπλέον, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, διαπραγματεύεται με σαφώς μονοψήφιο P/E.

Όσο λοιπόν και αν το 2009 αναμένεται πτωτικό για τον κλάδο, υπάρχουν επενδυτές που θα επέλεγαν ενδεχομένως την τοποθέτησή τους στη μετοχή, αν δεν φοβούνταν δημόσια πρόταση κατά τη διάρκεια της κρίσης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v