Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2009

Ο ΟΠΑΠ και οι... επιλεκτικές "καταγγελίες"

Ο ΟΠΑΠ και οι... επιλεκτικές καταγγελίες
 «Απευθείας ανάθεση» αποτελούν οι συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot που συνήφθησαν το 2006 και το 2007, πραγματικής αξίας 370 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση, όπως μας πληροφόρησε η «Καθημερινή» την Κυριακή.

Θυμάστε τον μεγάλο διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ που κηρύχτηκε με δελτία Τύπου... άγονος και η (τότε) διοίκηση του κ. Σωτ. Κωστάκου κάλεσε έναν εκ των τριών διαγωνιζομένων, την Intralot, στην ουσία αναθέτοντάς της το έργο;

Η τότε ανάθεση έγινε με το πρόσχημα της δήθεν επέκτασης παλαιότερων συμβάσεων με την Intralot, αλλά επειδή στις Βρυξέλλες δε μασούν ταραμά η επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση διευκρίνιζε την εκ διαμέτρου αντίθεσή τους με την ελληνική θέση.

Ναι μεν η κυβέρνηση με την έκβαση εκείνου του διεθνούς διαγωνισμού που κατέληξε σε φιάσκο, χαρίζοντας λεφτά στην εταιρία του κ. Κόκκαλη, ξήλωσε άμεσα την υπό τον «αδέκαστο δικαστή» Κωστάκο διοίκηση του ΟΠΑΠ (τι άλλο μπορούσε να κάνει;), αλλά, περιέργως πώς, η υπό τον αρχιντετέκτιβ του Κοινοβουλίου και τοποτηρητή των κυβερνητικών ατασθαλειών κ. Καρχιμάκη ομάδα των συνηθισμένων βουλευτικών υπογραφών... δεν το πήρε χαμπάρι!

«Δεν πήραν χαμπάρι» δηλαδή ότι μέσα σ’ ένα βράδυ έγινε η μεγαλύτερη ανάθεση έργου από δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική εταιρία, παρά το γεγονός ότι έστω λιγοστά μέσα (σ’ αυτά ήταν η «Ελευθεροτυπία» και το euro2day) επί μέρες κραύγαζαν φάουλ, ενώ ένα καθαρά κυβερνητικό ατόπημα αντίστοιχα προσφερόταν ως ιδανικό αβαντάζ αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά η αντιπολίτευση εν τη μεγαλοθυμία της... δεν ησχολείτο!

Τώρα, η υπό τον κ. Καρχιμάκη συγκεκριμένη ομάδα έκανε επερώτηση στη Βουλή γιατί ο ΟΠΑΠ εξαγόρασε το 36% της Neurosoft έναντι 11,5 εκατ. ευρώ, διερωτώμενη γιατί η αποτίμηση της Neurosoft έγινε απο την τράπεζα Mediobanca που όχι μόνο έχει το 5,1% της Lottomatica, η οποία με τη σειρά της έχει στενή σχέση με τη Neurosoft, αλλά είναι και ο διαχειριστής των κεφαλαίων της;

Εν ολίγοις, η ομάδα Καρχιμάκη δεν προβληματίστηκε με την κυριακάτικη αποκάλυψη της «Καθημερινής» για ένα σκάνδαλο ύψους 370 εκατ. ευρώ, αλλά προβληματίστηκε (ετεροχρονισμένα) με την προ τριών εβδομάδων εξαγορά από τον ΟΠΑΠ ενός μειοψηφικού ποσοστού μιας εταιρίας υψηλής τεχνολογίας αξίας 11 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα είχε εξηγηθεί υπερεπαρκώς.

Πόσο χαμηλότερα ακόμη για τον πάτο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v