Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2004

Ισολογισμοί: Προσέξτε πριν… αγοράσετε

Μετά τη ”μόδα” των ρυθμίσεων στις υποχρεώσεις των εισηγμένων προς τις τράπεζες, είναι μάλλον αναγκαίο να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα… κονδυλάκια των λογιστικών καταστάσεων.

Ένα από αυτά αφορά στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και λέγεται ”Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα”, εκεί μπορείτε να δείτε πόσα πλήρωσε η εκάστοτε εταιρία έναντι των δανείων της.

Αν το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα δάνεια που εμφανίζει, τότε πολύ απλά έχει πάρει μια ”ανάσα” από τις τράπεζες, μια ανάσα που δεν θα υπάρχει βέβαια επ’ αόριστον.

Κάποια στιγμή οι τράπεζες θέλουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν, τα χρεολύσια αλλά και τους τόκους.

Μια απλή προσέγγιση είναι να κοιτάτε αν η εταιρία έχει την ευχέρεια να δίνει κάθε χρόνο τουλάχιστον το 5-10% των δανειακών της υποχρεώσεων, (συν τους... τόκους έτσι;) από τα κέρδη της. Σε άλλη περίπτωση τα πράγματα είναι σκούρα.

Επίσης δώστε ιδιαίτερη σημασία σε ένα άλλο… κονδυλάκι που λέγεται ”Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση”. Ο τίτλος επεξηγεί πλήρως το περιεχόμενο. Είναι τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει η εταιρία το 2004 χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι επί των υπόλοιπων δανείων της.

Εν συνεχεία υπολογίστε αν το κονδύλι αυτό θα βγει εύκολα ή δύσκολα από τα αποτελέσματα 2004 της εταιρίας, χωρίς αυτά να βελτιωθούν πολύ σε σχέση με το 2003. Είναι σίγουρο ότι θα βγάλετε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v