Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2009

Το χθεσινό short covering και το ελληνικό γιούρια

Το χθεσινό short covering και το ελληνικό γιούρια
Καιρό -μπορεί και πάνω από 8 με 9 μήνες- περίμεναν οι Έλληνες να έρθει μια μέρα σαν τη χθεσινή στο Χ.Α.

Και έπειτα από μια τέτοια αναμονή δικαιολογείται μέχρι και το "γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια".

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε αντιληπτό μετά το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης ότι μεγάλος ξένος broker κλείνει μέσω αγορών μετοχών τις πολύπτυχες short θέσεις του επί ελληνικών μετοχών.

Εγχώριοι μεγαλοϊδιώτες και αμοιβαία κεφάλαια με πλήθος αγορών σήκωναν τις τιμές, οι πωλήσεις τραβήχτηκαν και οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν δύο-δύο τα σκαλοπάτια.

Το ένα δευτερόλεπτο στον τίτλο της Εθνικής έφευγαν 100 χιλ. μετοχές στα 11,10 και στον επόμενο τόνο η τιμή ήταν ήδη στα 11,20 ευρώ.

Στην Κύπρου, που η τεχνική εικόνα της είναι καλύτερη από αυτήν της Εθνικής, οι μεγάλες αγορές βγήκαν χθες, όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, από κυπριακά ταμεία. Εξ ου και τον μεγάλο τζίρο επί του τίτλου τον έκαναν οι κυπριακές ΑΧΕ.

Έτσι, προκλήθηκε με καθυστέρηση μερικών συνεδριάσεων short squeeze και η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στις παρυφές των κρίσιμων τεχνικά 1.625 μονάδων.

Η συμμετοχή των ξένων σε όλα αυτά ήταν υποτονική. Αντίστοιχη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο δε ξένος broker που έκλεινε short θέσεις μόνο χαμένος δεν βγήκε, μια και από τον περυσινό Αύγουστο που σορτάρει συνεχόμενα την αγορά έχει βγάλει τρελά κέρδη.

Έχει προκαλέσει όμως και εξίσου μεγάλες δυσαρέσκειες… σκάβοντας σε ξένα περιβολάκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v