Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2009

ΑΛΟΥΜΥΛ: Οι αλήθειες μιας συνέντευξης

ΑΛΟΥΜΥΛ: Οι αλήθειες μιας συνέντευξης
Στo θέμα των «ελαστικότερων» σχέσεων εργασίας στην εισηγμένη ΑΛΟΥΜΥΛ δόθηκε μεγάλη έμφαση από τα τηλεοπτικά κανάλια και τα λοιπά media, λόγω και της θέσης του προέδρου της και βασικού της μετόχου κ. Γιώργου Μυλωνά στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Πολλά συμπεράσματα, πάντως, θα μπορούσαν να προκύψουν από τις απαντήσεις του «ισχυρού άνδρα» του εισηγμένου ομίλου σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης για το πώς είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μέτρα μια εταιρία που τόσα χρόνια έβγαζε υψηλά κέρδη και που μόνο στο εννεάμηνο του 2008 είχε σημειώσει θετική επίδοση 9 εκατ. ευρώ.

Απάντησε λοιπόν ο κ. Μυλωνάς ότι «τα κέρδη των εταιριών επανεπενδύονται», «μεγάλο μέρος των κερδών του εννεαμήνου φαγώθηκε λόγω της κρίσης κατά το τελευταίο τρίμηνο» και πως «εγώ για να πληρώσω τα λύτρα της απαγωγής μου δανείστηκα»...

Η αλήθεια είναι ότι ο όμιλος του κ. Μυλωνά στο πρώτο μισό της τρέχουσας δεκαετίας προχώρησε σε ένα (υπερ)φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είχε χρηματοδοτηθεί με δανεικά!

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η ΑΛΟΥΜΥΛ αύξησε πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε την παραγωγική της δυναμικότητα και έτσι, παρά τη συνεχή αύξηση των πωλήσεών της, τελικά πολύ μεγάλο ποσοστό της επένδυσης παρέμεινε αχρησιμοποίητο (παραγωγή πολύ πιο κάτω από το συνολικό capacity) ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής άνθησης, πριν η διεθνής κρίση μας χτυπήσει την πόρτα…

Το πρόβλημα όμως που προέκυψε ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς εδώ και τόσα χρόνια η εισηγμένη έχει «φορτωθεί» με πολύ υψηλά δάνεια, από τα οποία επιβαρύνεται με αβάσταχτους φόρους κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι στο εννεάμηνο του 2008 το κονδύλι των τόκων για την ΑΛΟΥΜΥΛ ανέβηκε στα 9,55 εκατ. ευρώ (από 7,89 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2007), ποσό που αντιστοιχούσε στο 4,3% των συνολικών πωλήσεων!

Και επιπλέον, το ύψος του καθαρού δανεισμού στις 30/9/2008 ήταν κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό στις αρχές του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα, τα μακροπρόθεσμα δάνεια είχαν ανέβει από τα 98 στα 109 εκατ. ευρώ, τα βραχυπρόθεσμα από τα 71,9 στα 98 εκατ. ευρώ και τα διαθέσιμα είχαν περιοριστεί από τα 16 στα 12 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μεγάλο ποσοστό των κερδών του εννεαμήνου «φαγώθηκε» στο δ΄ τρίμηνο του 2008 και η φετινή χρονιά ξεκίνησε το ίδιο άσχημα όπως έκλεισε και η προηγούμενη, τότε γίνεται κατανοητό γιατί ο όμιλος καλείται να μειώσει δραστικά το ύψος των εξόδων του.

Και επίσης, σε μεγάλο βαθμό εξηγείται γιατί η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΑΛΟΥΜΥΛ στο ταμπλό της Σοφοκλέους έχει υποχωρήσει στα 20 εκατ. ευρώ περίπου, όταν το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της ανέρχεται στα 135(!) (P/BV μόλις 0,15).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v