Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2009

ΕΛΤΕ: Επιτροπή Ελεγκτών από… ελεγχόμενους!

ΕΛΤΕ: Επιτροπή Ελεγκτών από… ελεγχόμενους!
Μεγάλους…. μπελάδες φαίνεται ότι έβαλε στο κεφάλι της η κυβέρνηση με την απόφασή της να αλλάξει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για λόγους αποφυγής της… «σύγκρουσης συμφερόντων».

Το γεγονός ότι η σύγκρουση συμφερόντων ήταν μια απλή πρόφαση δεν διαφεύγει κανενός, αφού είναι σαφές ότι εφεξής τα μέλη του Δ.Σ. θα διορίζονται κατευθείαν από το… υπουργείο Οικονομίας (παρότι είναι… «ανεξάρτητη Αρχή» η Κεφαλαιαγορά).

Το ΠΑΣΟΚ όμως έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία της σύγκρουσης συμφερόντων κι έπιασε την κυβέρνηση κυριολεκτικά στον ύπνο.

Διότι λίγο… παραπέρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει μια άλλη Επιτροπή της Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), εξέχοντα μέλη της οποίας φαίνεται ότι δεν είχαν πάρει… χαμπάρι την όψιμη ευαισθησία της κυβέρνησης στις… συγκρούσεις συμφερόντων.

Έτσι ο μεν πρόεδρός της, κ. Ζαφειρόπουλος, ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος εσωτερικού ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας, δηλαδή μιας εισηγμένης ελεγχόμενης εταιρίας, ενώ κι ο ένας αντιπρόεδρος ήταν επίσης πρόεδρος σε εποπτευόμενο οργανισμό!

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον δεύτερο, (τον αντιπρόεδρο δηλαδή) επιμένουν ότι είχε υποβάλλει την παραίτηση του εδώ και κάποιες εβδομάδες.

«Έσκασε» λοιπόν προχθές σχετική ερώτηση στη Βουλή από την -καλά ενημερωμένη ως φαίνεται- κ. Κατσέλη κι έτρεχαν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός της κ. Παπαθανασίου και δεν προλάβαιναν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Χθες μάθαμε «ανεπισήμως» ότι οι ανωτέρω δύο αντικαθίστανται άρον-άρον στην ΕΛΤΕ κι ότι επικεφαλής της Επιτροπής θα αναλάβει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ρεφενές (το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και παλιότερα διευθύνων στην OPAP Ιnternational;).

Ολίγον… αργά
βεβαίως.

Και το θέμα τώρα είναι πού αλλού μπορεί να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες συγκρούσεις συμφερόντων, σε πόστα στα οποία διορίζονται από το κράτος, γιατί κάτι μας λέει ότι η αντιπολίτευση, ευκαιρίας πλέον δοθείσης, θα τα ψάξει… ένα προς ένα!

Υ.Γ.: Πλούσια η μέχρι τώρα δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιτροπής. Όλα κι όλα. Απλώς είμαστε χώρα στην οποία όλα γίνονται… by the book και δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο.

Γι' αυτό και μέχρι τώρα ουδείς ορκωτός ελεγκτής πιάστηκε να έχει κάνει κάτι επιλήψιμο και ουδείς έχει τιμωρηθεί από την ΕΛΤΕ.

Α, ρε, Δυναμική Ζωής που μας χρειάζεται!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v