Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2009

ΕΚΟ: Κινδυνεύει και αυτή από τα "φέσια"!

ΕΚΟ: Κινδυνεύει και αυτή από τα φέσια!
Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η απότομη άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και σειρά επιλογές στον τομέα των πωλήσεων που δεν αποδείχτηκαν σοφές είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν τα κέρδη της ΕΚΟ το 2008, τα οποία, σημειωτέον, παρουσιάζουν πτωτική πορεία τα δύο τελευταία χρόνια.

Στην κλειόμενη χρήση η εταιρία παρουσίασε μόλις 50.000 ευρώ κέρδη, όταν αντίθετα ο τζίρος της εμφανίζεται αυξημένος. Η ΕΚΟ είχε σημαντικές απώλειες πέρυσι τόσο από τη διαφορά αποτίμησης των αποθεμάτων της όσο και από τις συναλλαγματικές διαφορές, καθώς διατηρεί λογαριασμούς σε συνάλλαγμα για τις συναλλαγές της.

Όμως, το "αγκάθι" του 2008 φαίνεται πως είναι οι επισφάλειες από πελάτες που χτύπησαν... κόκκινο, μεταξύ των οποίων και η ΣΑΟΣ του κ. Φώτη Μανούση.

Το ίδιο "αγκάθι" αναμένεται να ταλαιπωρήσει και στη χρήση του 2009 την κερδοφορία της ΕΚΟ, δεδομένου ότι αν δεν εισπραχτούν τα εναπομείναντα ποσά από τις οφειλές του κ. Μανούση, μέσω της εκποίησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας του που δεν υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις του άρθρου 99, σαφώς θα μεταφερθούν και στην τρέχουσα χρήση.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την κακή εικόνα της αγοράς και το ενδεχόμενο να υπάρξουν απλήρωτα γραμμάτια και συναλλαγματικές και από άλλους πελάτες της ΕΚΟ, τότε η κερδοφορία της και φέτος θα πληγεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα χρέη του κ. Μανούση στην επιχείρηση ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ένα μεγάλο ποσό εντάχθηκε στα σχέδια για την κάλυψη επισφαλειών στη χρήση 2008, ενώ απομένουν προς ρύθμιση λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό των προβλέψεων για επισφάλειες ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ στην κλειόμενη χρήση, η οποία επιβαρύνθηκε και με 7,5 εκατ. ευρώ από τη διαφορά αποτίμησης των αποθεμάτων καθώς και με 2,2, εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η τότε διοίκηση της ΕΚΟ υποχρεώθηκε να αλλάξει τη στρατηγική της στις πωλήσεις ακολουθώντας πιο σφιχτή πιστωτική πολιτική, στο πνεύμα των αλλαγών που προώθησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος.

Έναν περίπου μήνα πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2008 υπήρξε αλλαγή στη διοίκησή της με την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Γεωργίου, ο οποίος μετακινήθηκε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Πάντως, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχουν προσδιοριστεί οι αρμοδιότητές του στη νέα θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v