Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2009

D.Bank:Τα παραλειπόμενα μιας αναμενόμενης έκθεσης

D.Bank:Τα παραλειπόμενα μιας αναμενόμενης έκθεσης
Η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες είχε ενδιαφέρον για έναν ακόμη λόγο: για το γεγονός ότι οποιαδήποτε τοποθέτηση ενός διεθνούς οίκου επηρεάζει τα πράγματα. Η προηγούμενη είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις δύο τραπεζών -της Πειραιώς και της Κύπρου- και την κατάθεση αγωγής από την πλευρά της πρώτης (οι Κύπριοι είχαν κρατήσει πολύ χαμηλότερους τόνους).

Η πρώτη, λοιπόν, διαφορά στην τελευταία έκθεση της Deutsche Bank ήταν ότι δεν περιλάμβανε την Τράπεζα Πειραιώς. Σαν να μην υπήρχε...

Η δεύτερη διαφοροποίηση ήταν η ύπαρξη μιας αρκετά πιο "χαλαρής" στάσης απέναντι στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου. Γενικότερα, οι Γερμανοί ήταν σαφώς πιο θετικοί στα ζητήματα ρευστότητας για ολόκληρο τον κλάδο, ίσως και λόγω του ότι έχουν πέσει στην αγορά πολύ σημαντικά κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από αλλού.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Deutsche Bank βλέπει μείωση εσόδων από τόκους, πτώση στα έσοδα από προμήθειες, άνοδο λειτουργικών εξόδων και τέλος θεωρεί κρισιμότερο στοιχείο το ύψος των επισφαλειών.

Το ευχάριστο σχετικά είναι ότι παρά τη σκληρή της κριτική, με βάση τα προβλεπόμενα (από αυτή) κέρδη του 2009, καμία από τις εξεταζόμενες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Κύπρου, Marfin Popular Bank) δεν διαπραγματεύεται με P/E ανώτερο του 11.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v