Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2004

Η ”ανεπτυγμένη” Σοφοκλέους… κινδυνεύει!

Ξαφνικά φαίνεται να μας έπιασε ο… πόνος και ο φόβος μήπως και εκδιωχθούμε από τις ανεπτυγμένες αγορές, μετά τα δημοσιεύματα στο Bloomberg, μέσω των οποίων τέθηκε σε αμφισβήτηση η παραμονή μας στις ανεπτυγμένες αγορές.

Κι όμως, η διοίκηση του Χ.Α. φωνάζει εδώ και πολύ καιρό για ορισμένα θέματα, όπως η έλλειψη remote members (που σημαίνει μεταξύ άλλων και μεγάλο κόστος συναλλαγών για τους ξένους επενδυτές), η έλλειψη omnibus λογαριασμών, ενώ οι γνωρίζοντες... ξέρουν ότι το short selling με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ”imitation” και όχι πραγματικό short selling.

Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για θέματα διαφάνειας και πληροφόρησης, όταν η εταιρική διακυβέρνηση είναι… άγνωστη λέξη στις περισσότερες κρατικές εταιρίες που συγκροτούν τον κορμό των ελληνικών blue chips.

Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές μπορεί να κυριαρχούν πλέον όσον αφορά στα ποσοστά που κατέχουν στο δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μπορεί να κερδίζουν από τη Σοφοκλέους, αλλά ευχαριστημένοι από το… ”επίπεδό” μας ΔΕΝ είναι.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε αν θα γίνουμε πραγματικά ανεπτυγμένη αγορά. Κι αυτό δεν εξαρτάται από άλλους, παρά μόνον από τους… ξένους.

Αν θέλουμε λοιπόν να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις λαϊκίστικες κραυγές του παρελθόντος (εναντίον των παραγώγων του short selling και των ξένων οίκων… γενικώς), φωνές που στην πράξη δεν εξυπηρετούν παρά τα συμφέροντα όσων θέλουν να μείνει η Σοφοκλέους ”αμπέλι” τους, χωρίς να νοιάζονται αν η αγορά θα απονεκρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v