Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2004

Οι αγορές αλλάζουν κι εμείς … κοιμόμαστε

Δεν ξέρω αν το προσέξατε στην ειδησεογραφία του euro2day.gr, αλλά τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν ήδη υπέρ του ανοίγματος των χρηματιστηριακών συναλλαγών πέρα από τα .. χωράφια των χρηματιστηριακών ιδρυμάτων.

Με απλά λόγια οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούν να κάνουν απευθείας αγοραπωλησίες εισηγμένων μετοχών με πελάτες τους, οι οποίες βεβαίως δεν θα περνούν από το ”ταμπλό” κάποιας οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς!!!

Πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα το οποίο μόνον στην… ψωροκώσταινα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται επίσης για μεγάλη ”ήττα” των χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης που λειτουργούσαν ως μονοπώλιο, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, την Ιταλία και… μαντέψτε που αλλού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς (και ουχί στο μακρινό) μέλλον, εάν μια Fidelity θέλει για παράδειγμα το 1% μιας ελληνικής εταιρίας, και μια UBS το διαθέτει μέσω πελατών της, οι πράξεις θα μπορούν να γίνουν χωρίς ποτέ να περάσουν από το ηλεκτρονικό ”ταμπλό” της Σοφοκλέους, άρα χωρίς προμήθειες για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή και χωρίς να γνωστοποιηθεί η τιμή.

Διότι πρόκειται για μέρος κοινοτικής οδηγίας που-θέλουμε δε θέλουμε- θα περάσει και στο ελληνικό δίκαιο.

Αλλάζουν οι καιροί, κι εδώ δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Όσο κι αν φωνάζει ο Αλεξάκης, ούτε remote members δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε στην αγορά, θεωρώντας ότι τα εμπόδια στην είσοδο των ”κακών” ξένων (όπως η ύπαρξη του Συνεγγυητικού) θα μας βγουν σε καλό.

Μακριά νυχτωμένοι είναι οι… ”παράγοντες” και θα την πληρώσει η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v