Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 7 2009

Καπράλος: Η αγορά, τα σκάνδαλα και οι… δικαστές

Καπράλος: Η αγορά, τα σκάνδαλα και οι… δικαστές
Τον προκαλέσαμε αρκετά, είναι αλήθεια, εμείς οι δημοσιογράφοι κατά τη χθεσινή συνάντηση, με την γκρίνια μας για τη διαφάνεια και τα σκάνδαλα στο Χ.Α.

Και κάποια στιγμή ο κ. Σπύρος Καπράλος... λύγισε και τα είπε έξω από τα δόντια.

-Αναγνώρισε ότι πολλές φορές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (της οποίας ήταν και παραμένει μέλος) πρέπει να κινείται πιο γρήγορα αλλά και να κάνει προληπτικούς ελέγχους.

-Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις δικαστικές αρχές διότι, πρώτον, η απονομή Δικαιοσύνης γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (με ρυθμούς… χελώνας θα λέγαμε εμείς) και, δεύτερον, επειδή οι δικαστές δεν γνωρίζουν τα εξειδικευμένα θέματα των αγορών κι έτσι είναι δύσκολο να κατανοήσουν σε αρκετές περιπτώσεις το πώς στοιχειοθετούνται οι παρανομίες.

Επ' αυτού, μάλιστα, σημείωσε ότι παλαιότερα έγιναν κάποια σεμινάρια στα οποία φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ειδικής επιμόρφωσης των δικαστών, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχτηκε ότι ίσως μια λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία δικαστών για τα χρηματιστηριακά εγκλήματα.

Τι έχει άραγε να πει γι' αυτό ο αξιότιμος υπουργός Δικαιοσύνης;

Υ.Γ.: Δεν είναι παράλογο ότι οι ερωτήσεις για θέματα διαφάνειας και σκανδάλων έπεσαν χθες βροχή. Από την περίπτωση Στέγγου (που κοντεύει να δίνει… εταιρίες δώρο στον εαυτό του μέσω των stock options) έως την υπόθεση-κανόνι αστραπή της Betanet, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, παρότι δεν αφορούν, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, στην ηγεσία του Χ.Α.

Και βεβαίως ούτε το επενδυτικό κοινό ούτε όμως και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον χώρο ξεχνούν ότι άλλες καραμπινάτες υποθέσεις τις έχει καταπιεί το δικαστικό… σκοτάδι.

Όπως, για παράδειγμα, τη Δυναμική Ζωή που από καμάρι των Θεσμικών πέρασε στη χρεοκοπία χωρίς να ανοίξει μύτη, παρακαλώ, αλλά και την υπόθεση DOMUS, όπου χάθηκε μεν το… ταμείο της ΑΕΕΧ, αλλά κατόπιν μιας γρήγορης σύλληψης και μιας ακόμη πιο γρήγορης… αποφυλάκισης του υπευθύνου τα πάντα τα σκέπασε η λήθη!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v