Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Μη δαιμονοποιείτε το short selling

Υπέρ της διατήρησης του short selling με τους όρους που έχουν τεθεί τάχθηκε ο κ. Σπ. Καπράλος. Προσδιόρισε τη στρατηγική της ΕΧΑΕ σε 3 άξονες, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου  δείκτη.

Σπ. Καπράλος: Μη δαιμονοποιείτε το short selling
Υπέρ της διατήρησης του short selling με τους όρους που έχουν τεθεί τάχθηκε σήμερα ανοιχτά ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος.

Ο κ. Καπράλος επισήμανε ότι:

- Πρώτον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το short selling είναι υπαίτιο για την πτώση της αγοράς όταν αυτή συμβαίνει.

- Δεύτερον, υπάρχουν τρόποι να γίνεται αυτό από το εξωτερικό, ακόμη και αν στην Ελλάδα είναι απαγορευμένο.

- Τρίτον, αν θέλει το Χ.Α. να είναι ανεπτυγμένη αγορά, δεν μπορεί να απαγορεύσει το short selling, το οποίο ήδη λειτουργεί στη συντριπτική πλειονότητα των ανεπτυγμένων αγορών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από τον νέο αλγόριθμο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος στην αγορά του Χ.Α., παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία για τους τελευταίους 3 μήνες λειτουργίας του των μετοχών του Χ.Α. με τη νέα τιμή κλεισίματος.

Αναφορικά με την έξοδο εταιριών από το χρηματιστήριο, ανέφερε ότι θα μπορoύσαν να χωριστούν σε δύο κύριες περιπτώσεις, και συγκεκριμένα στις θυγατρικές πολυεθνικών όπου γίνεται delisting στο πλαίσιο της στρατηγικής των ομίλων και σε εκείνες που βγάζουν οι βασικοί μέτοιχοι λόγω ελκυστικής αποτίμησης (τιμής).

Για τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών ανέφερρε ότι οι μέτοχοι της μειοψηφίας έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και τόνισε τη βελτίωση της Δ.Π. για τη Βασιλόπουλος από την Delhaize.

Όσον αφορά στις απώλειες εσόδων της ΕΧΑΕ, ανέφερε ότι προβληματίζουν, σημειώνοντας όμως ότι από το 2004 έως σήμερα υπήρξαν 37 διαγράφες εταιριών λόγω συγχωνεύσεων, 15 διαγραφές εξαιτίας δημοσίων προτάσεων και 43 διαγραφές εταιριών που στην πλειονότητά τους ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πάνω από 6 μήνες.

Έτσι, πρόσθεσε, έχει εν πολλοίς καθαρίσει το ταμπλό του Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της ΕΧΑΕ, ο κ. Καπράλος είπε ότι θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Πρώτον, αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του αποθετηρίου, δεύτερον αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού που παρέχει στους πελάτες του και, τρίτον, ενισχύοντας και επεκτείνοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε δε εκτεταμένα στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για την ΕΧΑΕ από τη συμμετοχή της στη Linkup Markets των 8 αποθετηρίων αλλά και στην επικείμενη μείωση των κεφαλαίων που δεσμεύονται σήμερα για το επικουρικό κεφάλαιο.

Τέλος, μίλησε και για την πλατφόρμα X-Net που αναπτύσσει η EXAE για να διασυνδέσει τις χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής δίνοντας δυνατότητα διόδευσης εντολών για την κατάρτιση συναλλαγών στις αγορές αυτές, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου δείκτη blue chip σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που θα λέγεται GT 30 και θα περιλαμβάνει 15 μετοχές από κάθε χρηματιστήριο.

** Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σπ. Καπράλου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v