Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2009

ΕΛΠΕ: Η UBS, τα covenants και τα σενάρια

ΕΛΠΕ: Η UBS, τα covenants και τα σενάρια
Σενάρια για έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, ή ενδεχομένως για αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, "υφαίνει" η UBS για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, πριν από την έκδοση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2009, δηλαδή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο ξένος οίκος θεωρεί πιθανότερο το σενάριο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, καθώς σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο από την μία πλευρά δεν θα επιθυμούσε να συμμετάσχει και από την άλλη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το ποσοστό του Δημοσίου να πέσει κάτω από το 35% (σήμερα βρίσκεται στο 35,5%).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις των "Ελβετών" βασίζονται στην άποψή τους ότι ο εισηγμένος όμιλος θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια γύρω στα 500 - 800 εκατ. ευρώ και πως είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους να "έχουν σπάσει τα covenants", και συγκεκριμένα ο δείκτης του καθαρού δανεισμού προς το EBITDA να υπερβεί το προκαθορισμένο όριο.

Σύμφωνα πάντοτε με τη UBS, παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εξαγορά του ελληνικού δικτύου της BP (σ.σ. ζητούμε συγνώμη διότι εκ παραδρομής στο αρχικό κείμενο γράψαμε "Shell" - από στρατηγικής άποψης πάντως, κρίνεται ορθή - τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που επικρατούν στον κλάδο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως οι κεφαλαιακές ανάγκες για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της διύλισης.

Ο ξένος οίκος, μάλιστα, βλέπει και περιορισμό του ποσοστού διανομής μερίσματος στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο του 35%, με αποτέλεσμα το μέρισμα να είναι το 2010 μειωμένο κατά 55% σε σχέση με το φετινό.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κατά την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος ήταν εφικτή και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα βρισκόταν στο ζενίθ. Ο κ. Χριστοδούλου μάλιστα είχε επισημάνει και τα πολύ χαμηλά spreads με τα οποία ήταν δανεισμένος ο όμιλος.

Επιπλέον, όποιες συζητήσεις έχουν γίνει το τελευταίο εννεάμηνο για πιθανά σπασίματα covenants (Folli Follie, Τιτάν, ιχθυοκαλλιέργειες, Hellas On Line κ.ά.) οι υποθέσεις ρυθμίστηκαν άνετα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

"Οι τράπεζες προκειμένου να μη γράψουν επισφάλειες, δίνουν αναπνευστήρα ακόμη και σε εταιρίες για τις οποίες έχει ήδη βγει ληξιαρχική πράξη θανάτου… Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι τόσο σκληρές απέναντι σε μερικές από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας;". Αυτό δήλωσε παράγοντας της αγοράς.

Πόσο μάλλον σε μία εταιρία της οποίας ο ένας βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο και ο δεύτερος ένας όμιλος που διαθέτει τράπεζες, θα προσθέταμε εμείς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v