Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2009

Εθνική: Ο προνομιούχος μέτοχος και οι… υπόλοιποι!

Εθνική: Ο προνομιούχος μέτοχος και οι… υπόλοιποι!
Καθόλου άσχημα δεν έπεσε στο ελληνικό δημόσιο η κίνησή του να καλύψει το αδιάθετο κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας: αν πούμε ότι με βάση αποτίμηση της μετοχής γύρω στα 20 ευρώ, το Δημόσιο απέκτησε τους αδιάθετους τίτλους προς 11,30 ευρώ, τότε προκύπτει συνολική υπεραξία γύρω στα 28,3 εκατ. ευρώ (9,7 ευρώ επί 2.915.314 μετοχές)!

Δεν έλειψαν βέβαια οι μικρομέτοχοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή: "Προεγγραφήκαμε για να πάρουμε περισσότερες μετοχές από αυτές που μας αναλογούσαν και -σε αντίθεση με προηγούμενες φορές- δεν μας έδωσαν ούτε μία. Με ποιο δικαίωμα το Δημόσιο, που είναι μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας όπως κι εμείς, παίρνει αυτό τους αδιάθετους τίτλους, ενώ σε εμάς δεν δίνεται τίποτε;". Αυτό μας κατήγγειλαν.

Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν με απόλυτα νόμιμο και τυπικό τρόπο. 

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου αναφέρεται ρητά ότι "σε περίπτωση που παραμείνουν αδιάθετες νέες μετοχές, το ελληνικό δημόσιο, υπό την ιδιότητα του προνομιούχου μετόχου και κατόχου ποσοστού 12,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, θα έχει δικαίωμα προτίμησης στην τιμή διάθεσης".

Τι σημαίνει αυτό: ότι οι μικρομέτοχοι θα μπορούσαν να πάρουν πρόσθετες μετοχές μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θα αποφάσιζε να μην τις πάρει το ίδιο.

Υ. Γ.: Ανώτατα στελέχη της ΕΤΕ διέψευδαν χθες τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα ρουμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναπαράχθηκαν με τη σχετική επιφύλαξη στην Ελλάδα για ενδιαφέρον εξαγοράς της Transilvania Banca.

"Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την Transilvania", τόνισαν στο Euro2day τα ίδια στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v