Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2009

Μέσω Σοφοκλέους… ο θάνατος του εμποράκου!

Μέσω Σοφοκλέους… ο θάνατος του εμποράκου!
Ριζικές αλλαγές στον χώρο του λιανικού εμπορίου φοβούνται οι παράγοντες των μικρών εμπορικών καταστημάτων, καθώς εκτός από τον παράγοντα της οικονομικής ύφεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και εντονότερα την αυξημένη προσφορά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις γνωστές αλυσίδες.

"Θα δούμε ριζικές αλλαγές", υποστηρίζουν, "αφού πολλοί από εμάς θα αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτα. Οι ιδιοκτήτες επίσης συνοικιακών καταστημάτων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για δραστικές μειώσεις ενοικίων, αλλιώς θα κινδυνεύσουν να δουν τα ακίνητά τους ξενοίκιαστα για πολλά χρόνια"…

Και δεν φαίνεται να έχουν άδικο. Μέσα σε μια χρονιά όπου ο όγκος των λιανικών πωλήσεων όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά υποχωρεί κατά περίπου 8% (στοιχεία πρώτου εξαμήνου), έχουμε:

Το The Mall της Lamda Development να ανεβάζει τις πωλήσεις των καταστημάτων του κατά 5,4% και τον αριθμό των επισκεπτών του σε ποσοστό 20%.

Στα καταστήματα στο Golden Hall (της ίδιας εισηγμένης εταιρίας) που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 (άρα όλες οι φετινές του πωλήσεις αποσπούν μερίδια από τον ανταγωνισμό) αναμένεται ότι φέτος θα σημειωθούν πωλήσεις από 120 έως και 140 εκατ. ευρώ.

Μπορείτε να υπολογίζετε σε πόσων μικροκαταστημάτων ετήσιο τζίρο μπορεί να αντιστοιχεί ένα τέτοιο ποσό;

Κάμποσες δεκάδες εκατ. ευρώ από τον ανταγωνισμό θα καρπωθεί και το εμπορικό κέντρο Athens Heart της Pasal Development που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Ακόμη όμως και αλυσίδες που σε επίπεδο συγκρίσιμων πωλήσεων (like for like) παρουσιάζουν κάποια πτώση, στερούν πωλήσεις από τον ανταγωνισμό, καθώς αυξάνουν το δίκτυο των καταστημάτων τους. Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση της Sprider, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον φετινό της τζίρο κατά 25 εκατ. ευρώ περίπου…

Και να ήταν μόνο αυτά! Μετά τα Attica Stores της Elmec Sports που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και σημειώνουν πωλήσεις γύρω στα 100 εκατ. ευρώ ελήφθη η απόφαση από τον όμιλο της Elmec Sport για την επαναλειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ, είτε προς τα τέλη του 2010, είτε στις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, το νέο πολυκατάστημα θα πραγματοποιεί πωλήσεις 18 εκατ. το πρώτο χρόνο και στη συνέχεια 40 εκατ. ευρώ ετησίως!

Το εμπορικό κέντρο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου, καθώς και μια σειρά από νέα ισχυρά σημεία πώλησης θα προστεθούν, πράγμα που σημαίνει ότι τα ήδη στριμωγμένα συνοικιακά εμπορικά καταστήματα θα διεκδικούν μικρότερο μερίδιο μιας πίτας που πλέον έχει σταματήσει να αυξάνεται…

"Τα παλαιότερα χρόνια, οι λιανικές πωλήσεις σημείωναν ετήσια άνοδο γύρω στο 10% και η όποια επέκταση των μεγάλων άφηνε και σε μας περιθώρια κάποιας δράσης. Φέτος όμως, ο συνολικός τζίρος της αγοράς μειώνεται δραματικά και οι μεγάλες αλυσίδες θυσιάζουν τις κερδοφορίες τους προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Όλα αυτά μας φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως η αγορά πολύ δύσκολα θα σηκωθεί ουσιαστικά το 2010. Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν να άνοδο στις like for like πωλήσεις γύρω στο 2% - 3%, ξεκινώντας όμως από την πολύ χαμηλή φετινή βάση.

Και μιλάμε για τους… πλέον αισιόδοξους"!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v