Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2009

Καραμούζης: Κόντρα με ξένους στο... γήπεδό τους

Καραμούζης: Κόντρα με ξένους στο... γήπεδό τους
Γνωστός για το aggressiveness που ενίοτε τον διακρίνει ο κ. Νίκος Καραμούζης δεν μάσησε χθες τα λόγια του.

Η Eurobank κεντράρει στρατηγικά πλέον στην εξυπηρέτηση μεσαίων και μεγάλων εταιρικών πελατών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη ΝΑ. Ευρώπη, κόντρα (κυρίως) στις μεγάλες ξένες τράπεζες που έως τώρα έπαιζαν… μονότερμα, τουλάχιστον στους μεγάλους εταιρικούς πελάτες και στους θεσμικούς.

Και η κόντρα δεν αφορά απλώς στον δανεισμό αυτών των πελατών. Αφορά επίσης στη διαχείριση κινδύνων, ακόμη και στο (εν πολλοίς άγνωστο ακόμη στους περισσότερους) Αsset and Liability Management.

Το "πάτημα" το έδωσε βεβαίως η τελευταία κρίση.

Όπως ο ίδιος είπε με γλαφυρότητα (και δεν έχει άδικο), στη διάρκειά της πολλές ελληνικές επιχειρήσεις κατάλαβαν ότι με τις ξένες τράπεζες δεν θα έχουν… ομπρέλα όταν βρέχει, διότι οι κάνουλες των δανείων έκλεισαν ακριβώς την ώρα που είχαν ανάγκη από πρόσθετη ρευστότητα. Και τότε έσπευσαν να βοηθήσουν οι ελληνικές.

"Οι ξένες τράπεζες", είπε, "δεν είναι παντός καιρού, είναι για τον… καλό καιρό".

Βεβαίως, αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ο όμιλος προετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια για τη συγκεκριμένη επίθεση, αναδιοργανώνοντας τη δομή και τον εξοπλισμό του και προσλαμβάνοντας νέα ειδικευμένα στελέχη, ένα ακόμη εκ των οποίων αναμένεται εντός των ημερών.

Eπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών (που περιλαμβάνει treasury, global sales και structuring) είναι ο γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, γνωστό στέλεχος του ομίλου και με μεγάλη πείρα στην αγορά, global head of trading sales and structuring είναι ο νεόφερτος από την Barclays κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ διευθυντής treasury sales είναι ο κ. Νίκος Λάιος.

Πάντως, στη Εurobank δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους ξένους παίκτες στην έδρα τους ή στο Λονδίνο. Θέλουν όμως να πάρουν σημαντικό κομμάτι της πίτας στις χώρες της περιοχής. Κι αυτό μπορούν να το πετύχουν.

Υ.Γ.: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τη μικρή έστω κεφαλαιαγορά της, ακόμα κι αν δεν ευοδωθούν τα σχέδια εξάπλωσής της, ανέφερε χθες ύστερα από σχετική ερώτηση για την ΕΧΑΕ ο κ. Καραμούζης. Σημείωσε δε ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας (σ.σ.: η εγχώρια κεφαλαιαγορά της οποίας πρακτικά έπαψε να υπάρχει έπειτα από το deal με το Euronext) δεν πρέπει να λησμονείται, ακόμη και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο σχήμα του εξωτερικού.

Υ.Γ.2: Η κυβέρνηση πρέπει να δει με μεγάλη προσοχή το θέμα της φορολόγησης των κινητών αξιών (τόκοι, μερίσματα, υπεραξία), ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους θέματα εύκολα αυξάνουν ή μειώνουν την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας συνολικά, στο διεθνές στίβο της διακίνησης επενδύσεων και κεφαλαίων.

Υ.Γ.3: Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε προχθές, για το ζήτημα των χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τράπεζες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, χθες δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχόλιο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v