Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2009

Η Alpha, ο δανεισμός και το σορτάρισμα

Η Alpha, ο δανεισμός και το σορτάρισμα
Συνεχίζεται το καθημερινό «σκούπισμα» τίτλων της Alpha Bank από το pool της ΕΧΑΕ στεγνώνοντας την αγορά και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού.

Ο δανεισμός μετοχών Alpha Bank χωρίς αναγκαστικά να χρησιμοποιούνται άμεσα για σορτάρισμα αποτελεί ένα γνώριμο εργαλείο σε περιόδους προ αυξήσεων.

Που εξασφαλίζει όσους έχουν ή … φοβούνται ότι θα αποκτήσουν long θέση στον τίτλο.

Το ενδιαφέρον είναι όμως, ότι όπως ακούμε ισχυρά ξένα χέρια από αυτά που δανείζονται μετοχές εδώ και καιρό, βγήκαν την Παρασκευή 16/10 και έκλεισαν short θέσεις.

Προκαλώντας απορίες στους ελάχιστους που πρόσεξαν την κίνηση.

Με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής έφθασε ως τα 12,90 ευρώ και μέχρι τότε το υψηλό τρέχοντος έτους ήταν τα 14,20 ευρώ η κίνηση δεν ερμηνεύεται με κριτήρια trading.

Προφανώς, αν οι πληροφορίες αληθεύουν, όσοι έκλεισαν short θέσεις μέσω OTC συναλλαγών, είτε προβλέπουν ότι η αγορά θα πέσει, είτε ξέρουν ότι θα αποκτήσουν μετοχές στα 8 ευρώ…

Συνεχίζουν, δε, να δανείζονται μετοχές είτε μέσω ΧΠΑ είτε μέσω OTC συναλλαγών χωρίς να σορτάρουν προς το παρόν.

Προφανώς για να έχουν την ευχέρεια να σορτάρουν είτε πριν την αποκοπή του δικαιώματος είτε στην περίπτωση που οι αγορές υποχωρήσουν άμεσα.

Και επειδή είναι μεγάλη η ζήτηση τους ελέγχουν τρόπο τινά και την προσφορά καθιστώντας το σορτάρισμα για τους υπόλοιπους …αλμυρή υπόθεση.

Η κάβα δανεισμένων τίτλων που δεν έχουν ακόμη σορταρισθεί ανέρχεται στα 
1,75 εκατομμύρια (με βάση τα στοιχεία της 22ας Οκτωβρίου) μετοχές χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΟΤC δανεισμός.

Υ. Γ: Αλήθεια, με την JP Morgan που παρ' ότι εγγυητής κάλυψης της αύξησης της Alpha συνεχίζει να καλύπτει την μετοχή εκδίδοντας και συστάσεις με τιμές στόχους, όπως ανέδειξε ο Εκηβόλος, θα ασχοληθεί η εποπτική αρχή ή επειδή είναι αύξηση και IPO δεν συντρέχει τυπικά θέμα;

Υ. Γ ΙΙ: Ρωτάμε γιατί η Nomura τηρώντας τα συναλλακτικά ήθη δήλωσε ήδη ότι σταματά την κάλυψη για το διάστημα ως την ολοκλήρωση της αύξησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v