Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2009

Μικρό καλάθι για τα τραπεζικά μερίσματα

Μικρό καλάθι για τα τραπεζικά μερίσματα
Τι θα συμβεί τελικά με τα μερίσματα των τραπεζών; Θα διανείμουν μετρητά στους μετόχους τους το 2010 ή όχι;

Η Τράπεζα Κύπρου έλαβε υπόψη της τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για «συγκράτηση» και αποφάσισε να δώσει κάποιο μέρισμα (και προμέρισμα), γνωρίζοντας ωστόσο ότι το μισό περίπου από αυτό θα το πάρει πίσω μέσα από τα προγράμματα επανεπένδυσης των μερισμάτων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Κύπρο.

Οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ήθελαν και φέτος (στην καρδιά της κρίσης) να διανείμουν μέρισμα, αλλά υποστηρίζουν ότι η σχετική νομοθετική απαγόρευση τις απέτρεψε. Για το 2010, μάλιστα, η διοίκηση της Alpha Bank έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να διανείμει κάποιο μέρισμα, αφού προηγουμένως τον Μάιο του 2010 επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα κεφάλαια που έλαβε μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις των στελεχών της Eurobank κατά το conference call που δόθηκε για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Ως προς την Εθνική Τράπεζα, τα πράγματα δείχνουν ακόμη καλύτερα, καθώς διέθετε ισχυρή ρευστότητα ακόμη και πριν υλοποιήσει με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Το κλίμα λοιπόν είναι καλό, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει -σε κάθε περίπτωση- να κρατούν μικρό καλάθι...

-Πρώτα απ’ όλα, γιατί το διεθνές νομισματικό ταμείο έχει δώσει συστάσεις προς όλες τις τράπεζες να επιδείξουν μεγάλη αυτοσυγκράτηση στις διανομές κερδών.

-Δεύτερον, γιατί ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες ενθουσιάζονται από εκροές κεφαλαίων σε τέτοιες εποχές.

-Τρίτον, γιατί είναι γνωστή η πρόθεση της ΕΚΤ να περιορίσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες (και τις ελληνικές).

-Τέταρτον, γιατί το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να έχει (και μάλιστα περισσότερο από ποτέ) την ανάγκη των τραπεζών για την κάλυψη των κρατικών ομολόγων.

-Και πέμπτον, γιατί το σενάριο διανομής υψηλών μερισμάτων θα δημιουργούσε πολιτικό θέμα, καθώς κάποιοι θα κατηγορούσαν τα πιστωτικά ιδρύματα ότι αντί να δίνουν δάνεια στους πελάτες τους προσφέρουν ρευστότητα στους μετόχους τους.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα θεσμική παρέμβαση κατά τους επόμενους μήνες σχετικά με τα μερίσματα των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φέτος τα πράγματα για τις τράπεζες είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι, αλλά οι επενδυτές σε ό,τι αφορά το μέρισμα καλό θα είναι να κρατούν μικρό καλάθι.

Ακόμη και οι τραπεζίτες, άλλωστε, μιλούν για τη διανομή... κάποιου μερίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v