Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2004

Τα ”παραλειπόμενα” της συνέντευξης Πιλάβιου

Μια και αναφερθήκαμε όμως στη χθεσινή συνέντευξη Πιλάβιου, να δώσουμε λίγο χώρο σε ορισμένα ”παραλειπόμενα”, τα οποία ίσως έχουν ιδιαίτερη σημασία.

1. ”Οι θεσμικοί έχουν πάρει το… μήνυμα”

Μέρος της απάντησής του σε ερώτηση για τα περίεργα ”πακέτα” που φημολογείται εντόνως ότι γίνονται σε διάφορα ”χαρτάκια”, μερικές φορές με τη συμμετοχή ορισμένων θεσμικών και βεβαίως με το… αζημίωτο.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι το θέμα των πακέτων αυτών, καθώς και των πωλήσεων μετοχών που γίνονται με εμφανή ζημία του πωλητή λίγο μετά την… αγορά τους, το έχει συζητήσει και με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, Π. Βοϊλή (ο οποίος και έκανε πρόσφατα δημόσια καταγγελία τέτοιων φαινομένων).

2. ”Κοιτάμε όλες τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών καθημερινά και ενημερώνομαι προσωπικά” ήταν η απάντηση σε ερώτηση για το πώς θα καταπολεμήσει το φαινόμενο του insider trading, που σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να κάνει την εμφάνισή του στη Σοφοκλέους, με απότομη άνοδο (ή πτώση) των τιμών μιας μετοχής, προτού μάθουν οι… πολλοί κάποιο εταιρικό γεγονός.

3. ”Το χρηματιστήριο είναι ακριβό για τις εισηγμένες”, είπε ο πρόεδρος (μια δήλωση με την οποία σίγουρα θα συμφωνήσουν οι… εταιρίες του Χ.Α.) και μάλλον αυτό δεν ελέχθη έτσι απλώς για να ειπωθεί.

Το ερώτημα βέβαια (το δικό μας) είναι αν θα γίνει αυτό το χρηματιστήριο πιο φτηνό ή θα γίνει ένα… άλλο χρηματιστήριο.

4. ”Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει Ρ/Ε προ φόρων”.

Γνωστό μεν στους ειδικούς, αλλά ήταν ώρα να το πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, ώστε να σταματήσει αυτή η… καραμέλα που εξαπατά τους επενδυτές, και όχι μόνον, σε ό,τι αφορά τις προς εισαγωγή εταιρίες.

Μακάρι μετά από τούτη τη δήλωση να εκλείψει σταδιακά το τραγελαφικό αυτό φαινόμενο.

5. ”Η Επιτροπή έχει κάνει πρόταση στο υπουργείο να φτιάχνει τα νομοσχέδια για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο και να τα δίνει έτοιμα, επισημαίνοντας σε ποια σημεία υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής. Είναι ο μόνος τρόπος να προλάβουμε την υιοθέτηση των πέντε οδηγιών που πρέπει να έχουν γίνει ελληνικοί νόμοι μέσα στους επόμενους 6-18 μήνες”.

Κι αν δεν το καταλάβατε, η ενιαία χρηματοοικονομική αγορά έρχεται με…αστραπιαία ταχύτητα. Περισσότερα επ’ αυτού στο σχετικό θέμα στην πρώτη σελίδα του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v