Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2010

Πουλά ακριβά ή φθηνά η Τιτάν την Αίγυπτο;

Πουλά ακριβά ή φθηνά η Τιτάν την Αίγυπτο;
Πουλά φθηνά ή ακριβά η Τιτάν το 16% της θυγατρικής της στην Αίγυπτο έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ;

Η ελληνικών συμφερόντων πολυεθνική ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με την International Finance Corporation (IFC), βάσει της οποίας η IFC πρόκειται να αποκτήσει έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ το 16% της Alexandria Portland Cement Company SAE.

Βάσει του συμφωνηθέντος τιμήματος το 100% της αιγυπτιακής θυγατρικής της Τιτάν αποτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ότι η Τιτάν είχε αγοράσει από τη Lafarge το 50% της τότε Lafarge - Titan Αιγύπτου έναντι 330 εκατ. ευρώ και η νέα -δεύτερη- γραμμή παραγωγής στο Beni Souef της στοίχισε 160 εκατ. ευρώ, ο ελληνικός όμιλος πουλάει φθηνά.

Είχε αποτιμήσει δηλαδή το 100% της Lafarge - Titan στα 660 εκατ. ευρώ και αν προστεθούν και τα 160 εκατ. ευρώ της επένδυσης για τη δεύτερη γραμμή παραγωγής η αιγυπτιακή θυγατρική του αποτιμάται περίπου στα 820 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές που παρακολουθούν την Τιτάν στα μοντέλα τους αποτιμούσαν την αιγυπτιακή θυγατρική της μεταξύ 900 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ.

Η Τιτάν δεν δείχνει επίσης να πιέζεται άμεσα για μείωση δανεισμού. Το 2009 έκλεισε με καθαρό δανεισμό που δεν ξεπερνούσε τις 3 φορές τα EBITDA χρήσης, όταν το περιθώριο του σχετικού δείκτη είναι οι 3,75 φορές.

Προφανώς, η αλλαγή της εποχής και η δριμεία επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία κάνουν την έτσι κι αλλιώς συντηρητική διοίκηση της εταιρίας να φυλάει περισσότερο τα ρούχα της.

Επιλέγει, ως εκ τούτου, να πουλήσει χαμηλότερα από ό,τι αγόρασε, υψηλότερα όμως από το ιστορικό κόστος κτήσης του 100% της Αιγύπτου με βάση τον δείκτη EV ανά τόνο.

Τα 80 εκατ. ευρώ θα πάνε είτε για περαιτέρω μείωση δανεισμού (930 εκατ. ευρώ) είτε για αξιοποίηση ευκαιριών στις ΗΠΑ ή στα Βαλκάνια.

Το ότι πουλά μόλις το 16% και μάλιστα σε έναν καθαρά χρηματοοικονομικό συνεταίρο όπως η IFC είναι επίσης θετικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v