Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2010

Oμόλογα: Πώς διευκολύναμε τους short-sellers

Oμόλογα: Πώς διευκολύναμε τους short-sellers
Εκνευρισμό και απορίες προκάλεσε στην αγορά η απόφαση του ΟΔΔΗΧ να επανεκδώσει 20ετές ομόλογο διευκολύνοντας όσους είχαν ανοιχτές θέσεις πώλησης και λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας της έκδοσης δεν μπορούσαν να βρουν «χαρτιά» για να τις κλείσουν.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες κατακεραυνώνει όσους κερδοσκοπούν επί των ελληνικών ομολόγων, το Δημόσιο εμφανίστηκε πρόθυμο να διευκολύνει όσους είχαν σορτάρει το 20ετές ομόλογο.

Η παραπάνω αντίφαση δεν άρεσε στην αγορά, στελέχη της οποίας θεωρούν πως το Δημόσιο έπρεπε να αφήσει τους short-sellers να βρουν τα «χαρτιά» από την αγορά, εξέλιξη που θα μείωνε σημαντικά το spread του 20ετούς, βοηθώντας να επανέλθουν σε θετική καμπύλη τα επιτόκια και των 10ετών και 5ετών εκδόσεων.

Με δεδομένο ότι το ύψος των ανοιχτών θέσεων ανερχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 390 εκατ. ευρώ και το 20ετές εμφανίζει χαμηλή εμπορευσιμότητα, στην περίπτωση που οι έχοντες ανοιχτές θέσεις υποχρεώνονταν να αγοράσουν ομόλογα για να τις κλείσουν θα προκαλούνταν σοβαρό short-squeeze.

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να διευκολύνει τους «σορτάκηδες»; Προφανώς επειδή χρειάζεται τις μεγάλες τράπεζες για το πρόγραμμα δανεισμού που έχει να υλοποιήσει έως τα τέλη του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v