Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2010

Θα περάσει η ρευστότητα από ΕΚΤ στην οικονομία;

Θα περάσει η ρευστότητα από ΕΚΤ στην οικονομία;
Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι τραπεζίτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει αρκετά την παροχή ρευστότητας ώστε να μπορούν να τοποθετούν σημαντικό μέρος της στην αγορά νέων ομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει σταθερό σε σχέση με πέρυσι.

Με το κόστος χρηματοδότησης -πλην ΕΚΤ- να παραμένει υψηλό καθώς τα spreads δεν αποκλιμακώνονται, οι τράπεζες για να αντισταθμίσουν την πίεση στο Net Interest Margin θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανατιμολογήσεις δανείων. Μαζικά.

Γι' αυτό και πιέζουν τόσο πολύ τις επιχειρήσεις ή ζητούν απαγορευτικά περιθώρια επιτοκίου για επιχειρήσεις που ζητούν οι ίδιες δάνεια.

Για να πέσει ρευστότητα στην αγορά από το δώρο Τρισέ ούτε λόγος.

Αν δεν υποχωρήσουν τα spreads του Δημοσίου σημαντικά, ρευστό δεν θα πέσει εύκολα στην αγορά, αναφέρουν με νόημα τραπεζικά στελέχη.

Και υπενθυμίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα έφτασε λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και ατυχών χειρισμών από πλευράς κυβέρνησης σε σήμανση συναγερμού προ δέκα ημερών.

Προτεραιότητα λοιπόν παραμένει η θωράκιση των ισολογισμών και η διαφύλαξη της ρευστότητας.

Όσες τράπεζες έχουν σημαντικές θέσεις σε κρατικά ομόλογα που λήγουν εντός διετίας όπως και αυτές που έχουν κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της Ε.Ε. βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς μπορούν να δανείζονται φθηνότερα από τα repo markets.

Και αυτές όμως προς το παρόν ακολουθούν τακτική κατενάτσιο. Και η αγορά θα πρέπει να κινηθεί και φέτος με κρατικό χρήμα.

Το οποίο καθυστερεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v