Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2010

Yalco: Αυξημένες ζημίες, υπερδιπλάσιο μέρισμα!

Yalco: Αυξημένες ζημίες, υπερδιπλάσιο μέρισμα!
Πριν από μερικές ημέρες υποστηρίξαμε ότι οι βασικοί μέτοχοι της Yalco θα έπρεπε να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα του να μειώσουν το ποσοστό τους στην εταιρία κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από πολύ μεγάλη υποχώρηση στην τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους (η κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε μόλις στα 5,5 εκατ. ευρώ).

Τώρα, ανακύπτει άλλη μία εξέλιξη που -αν μη τι άλλο- θα έπρεπε να σχολιαστεί από τη διοίκηση της εταιρίας και να αιτιολογηθεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Πρώτον, η Yalco δημοσιεύει για το 2009 ζημιογόνα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση, με το ύψος της ζημίας μάλιστα να είναι πολλαπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου έτους (ζημία ανά μετοχή 0,1945 ευρώ έναντι 0,0406 το 2008).

Δεύτερον, η διοίκηση της εισηγμένης είναι πολύ συγκρατημένη σχετικά με τις προοπτικές του ομίλου μέσα στο 2010 και ουσιαστικά προαναγγέλλει επανάληψη ζημιογόνου αποτελέσματος (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά).

Υποστηρίζει συγκεκριμένα: «Τα αναγκαία μέτρα και προγράμματα σταθερότητας θα επηρεάσουν σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων. Οι καταναλωτές θα μειώσουν τις αγορές τους και θα αυξήσουν τις απαιτήσεις τους. Οι προβλέψεις για το 2010 είναι συντηρητικές και μόνο όσον αφορά στη Ρουμανία παρουσιάζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για σημαντική βελτίωση των μεγεθών της».

Και στο δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματά της αναφέρει: «Η διοίκηση του ομίλου έχει στόχο να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση του συνόλου των εταιριών εντός του 2010, ούτως ώστε να διασφαλίσει από το 2011 τη συνεχή κερδοφορία και σε επίπεδο ομίλου».

Και πάμε τώρα στο «περίεργο» της υπόθεσης: Ενώ η επιχείρηση αναμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ζημιογόνο αποτέλεσμα σε ενοποιημένη βάση και ο δανεισμός της δεν είναι ευκαταφρόνητος, όχι μόνο διανέμει μέρισμα στους μετόχους, αλλά και το ύψος του είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου περυσινού!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρίας προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,068 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,030 ευρώ για τη χρήση του 2008.

Το προτεινόμενο μάλιστα μέρισμα αντιστοιχεί στο 78% των καθαρών κερδών της μητρικής εταιρίας (0,0874 ευρώ ανά μετοχή), πολύ υψηλότερο από το ελάχιστα επιτρεπόμενο εκ του νόμου ποσοστό!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v