Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2010

H GS, το «μαχαίρι» στις τράπεζες και οι απορίες

H GS, το «μαχαίρι» στις τράπεζες και οι απορίες
Εντύπωση και πολλαπλές απορίες προκάλεσε σε αναλυτές, χρηματιστές και διαχειριστές η «σκληρότητα» της έκθεσης της Goldman Sachs για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Η αμερικανική τράπεζα, επί σειρά ετών σύμβουλος των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και τώρα «κομμένη», λόγω υποψιών κερδοσκοπίας, συνιστά στους επενδυτές να αποφεύγουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές (πλην των κυπριακών Τράπεζας Κύπρου και MPB).

Περιέκοψε τις τιμές-στόχους για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Tράπεζα Πειραιώς και έδωσε σύσταση «πώλησης» για Εθνική και Πειραιώς.

Η σύσταση «πώλησης» για Εθνική, όταν την ίδια στιγμή για Alpha και Eurobank δίνει «neutral», προκαλεί απορίες.

Ακόμη μεγαλύτερες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για την πορεία των εργασιών της Εθνικής στην Τουρκία, παρότι συνεισφέρει το 40% των κερδών του ομίλου.

Την στιγμή, μάλιστα, που -ορθώς- οι κυπριακές τράπεζες διαχωρίζονται από τις ελληνικές, λόγω της μικρότερης αβεβαιότητας και του υψηλού μεριδίου αγοράς που διαθέτουν στην Κύπρο.

Εκεί, όμως, που η έκθεση «ξενίζει» είναι ο υπολογισμός του κόστους χρήσης κεφαλαίων.

Και αυτό γιατί υπολογίζει το κόστος με βάση τις δικές της εκτιμήσεις κερδοφορίας.

«Πιασάρικη» μέθοδος για να προκαλέσει πωλήσεις, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται από τους αναλυτές μόνο για μοντέλα εσωτερικής χρήσης και όχι για εκθέσεις που στέλνονται στους πελάτες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Από αυτήν την άποψη ο νέος αναλυτής της Goldman Sachs ξεκίνησε με το… δεξί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v