Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2010

Η επιστολή και το παρασκήνιό της

Η επιστολή και το παρασκήνιό της
Μετά πολλών ζυμώσεων ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το πρώτο βήμα προς τον μηχανισμό στήριξης.

Θρυαλλίδα για την απόφαση ήταν η αμφισβήτηση που εκδηλώνεται στη Γερμανία για τη συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό.

Αμφισβήτηση που οδήγησε σε εκ νέου διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων κλείνοντας, κατ' ουσία, τον δρόμο των αγορών για την Ελλάδα και δημιουργώντας ανησυχία ότι ο μηχανισμός μπορεί να «βαλτώσει» πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας της περασμένης Κυριακής.

Με την επιστολή η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις διαδικασίες του μηχανισμού και προσδοκά την ετοιμότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Να συζητήσει και να καθορίσει τα μέτρα που απαιτούνται και το ποσό που θα υπάρξει στο τραπέζι για την Ελλάδα σε βάθος τριετίας.

Η δυνατότητα του ΔΝΤ να κινηθεί γρήγορα εκτιμάται από στελέχη της κυβέρνησης και τραπεζίτες ότι θα λειτουργήσει προωθητικά και για την ευρωζώνη.

Οι όποιες πολιτικές ενστάσεις κάμφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αναλυτική περιγραφή της κατάστασης της οικονομίας.

Καθώς το έλλειμμα τρέχει μεν με σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι, η ανταγωνιστικότητα όμως της οικονομίας βυθίζεται, ενώ και το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών δεν δείχνει να βελτιώνεται όσο ανέμενε η πολιτική και νομισματική ηγεσία.

Η λήψη νέων μέτρων περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών, ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό κρίθηκε αναγκαία.

Και η ομπρέλα ΔΝΤ και Βρυξελλών θα βοηθήσει την κυβέρνηση για την επιβολή τους.

Γιατί, για παράδειγμα, άλλο πράγμα είναι να διευκρινίζει η κυβέρνηση ότι το Σύνταγμα επιτρέπει απολύσεις αν καταργηθούν οι οργανικές θέσεις τις οποίες καλύπτουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και άλλο να το επιβάλει το ΔΝΤ…

Τις όποιες πολιτικές αντιδράσεις θα τις δούμε στο προσεχές μέλλον.

Υ. Γ.: Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν απέφυγε για άλλη μια φορά το επικοινωνιακό φάουλ, καθώς δημοσιοποίησε την επιστολή προς ευρωζώνη και ΔΝΤ χωρίς να δώσει άμεσα διευκρινίσεις για τον τεχνικό της χαρακτήρα. Αποτέλεσμα να τρελαθούν τα τηλέφωνα και να αντιδράσει ο μηχανισμός με καθοριστική για τη σοβαρότητα της εξέλιξης καθυστέρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v