Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2010

Wind: O… δεύτερος θάνατος των ομολογιούχων

Wind: O… δεύτερος θάνατος των ομολογιούχων
Πριν καλά-καλά κλείσουν οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της προηγούμενης πώλησης μέσω αναδιάρθρωσης χρέους, η Wind ξαναβρέθηκε στα χέρια των δανειστών της.

Αιτία η υποχώρηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, που κατέδειξε ότι τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ με τα οποία έμεινε η Wind μετά την πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους της παραμένουν υψηλά.

Η μητρική της Wind κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές Ανώτατης Ανακυκλούμενης Δανειακής Σύμβασης (RCF) να ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 14 Οκτωβρίου του 2010.

Στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους το «μάρμαρο» πλήρωσαν οι κάτοχοι των subordinated ομολόγων ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ομόλογα που είχαν τις χαμηλότερες εξασφαλίσεις και το υψηλότερο επιτόκιο.

Τώρα θα κληθούν να αναδιαρθρώσουν τις απαιτήσεις τους οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής εξασφάλισης.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η συναίνεση και των κατόχων του 75% των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior secured floating rate notes).

Σε περίπτωση που επιτευχθεί η συναίνεσή τους, τότε η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ολική.

Ενδιαφερόμενος είναι και πάλι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ν. Σαουίρις, ο οποίος είχε επαναγοράσει το χρέος των subordinated ομολόγων πέρυσι, με ιδιαίτερα υψηλό discount.

Συνολικά, με μόλις 150 εκατ. ευρώ, ο κ. Σαουίρις είχε επαναγοράσει την εταιρία του.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας πραγματοποίησε, μάλιστα, και αυτήν τη φορά επαφές με εγχώριες εταιρίες τηλεφωνίας που δεν διαθέτουν υψηλό δανεισμό μήπως και διεκδικούσαν από κοινού την αγορά χρέους της Wind.

Επαφές που προς το παρόν έχουν «παγώσει»…

Ο κ. Σαουίρις συνεχίζει να διαθέτει το πλεονέκτημα ότι ξέρει από μέσα την εταιρία.

Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη αυτήν τη φορά για τον κ. Σαουίρις.

Πρώτον, γιατί όσο και αν βοηθά το βρετανικό πτωχευτικό δίκαιο, στο οποίο υπάγεται από τον Αύγουστο του 2009 η μητρική της Wind, πρόκειται για δάνεια υψηλής εξασφάλισης.

Δεύτερον, γιατί αν ο δανεισμός μειωθεί έστω στο 1,1 - 1,2 δισ. ευρώ, τότε η Wind, σύμφωνα με τραπεζίτες, γίνεται βιώσιμη στην περίπτωση που συνεχίζει να εμφανίζει EBITDA της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα -προσαρμοσμένα- όμως EBITDA του α΄ τριμήνου υποχώρησαν κατά 33% στα 49,4 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, γιατί καταμαρτυρείται το… δις εξαμαρτείν, καθώς η Wind βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο στα χέρια των πιστωτών της, οι οποίοι καλούνται να γράψουν ένα μέρος της ζημίας για να μην πτωχεύσει η εταιρία.


Υ.Γ.: Η Wind Hellas έχει προσλάβει συμβούλους τις Morgan Stanley και White and Case, τις ίδιες δηλαδή που είχε και στην προηγούμενη αναδιάρθρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v