Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2010

ΔΝΤ: Μια όχι και τόσο "προσυμφωνημένη" παραίτηση

ΔΝΤ: Μια όχι και τόσο προσυμφωνημένη παραίτηση
Κάθε άλλο παρά προσυμφωνημένη ήταν η παραίτηση του κ. Π. Ρουμελιώτη από τη θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως υποστηρίζουν έγκυροι κύκλοι, ο Π. Ρουμελιώτης έκανε τη βόλτα του στον Πόρο για να βρει ευκαιρία να τα πει με τον πρωθυπουργό άνευ παρευρισκομένων, πριν παραιτηθεί από το ΔΝΤ.

Ήθελε, υποστηρίζουν, να εκφράσει τη διαφωνία του για τη λογική των αριθμών που ακολουθούσε η κυβέρνηση προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Λέγεται μάλιστα ότι εδώ και δύο μήνες υπέβαλε στο ΥΠΟΙΚ τις προτάσεις του, που είχαν ως κεντρικό άξονα τη φιλελευθεροποίηση των αγορών ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση και όχι «τη φοροείσπραξη που βαλτώνει την κατανάλωση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά το περιβάλλον του, που αναμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο ενόψει των αναθεωρήσεων προς τα πάνω -κυρίως - του δημόσιου χρέους.

Από το περιβάλλον του μάθαμε ότι η θέση του εκπροσώπου στο ΔΝΤ ήταν προσωρινή και πως είχε ενημερώσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει. Πάντως, ο ίδιος δεν προτίθεται να δηλώσει επισήμως τους λόγους της αποχώρησής του «για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή». Η έλλειψη συντονισμού και καλής συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ, όμως, δεν διαψεύδεται... ανεπισήμως.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, άκουσε τις διαφωνίες του για τον τρόπο χειρισμού της οικονομίας και τον άφησε να παραιτηθεί χωρίς να προβάλει αντίσταση. Οι έτεροι κύκλοι σχολιάζουν απλώς ότι ο κ. Ρουμελιώτης εγκαταλείπει στα δύσκολα και ξεσκονίζουν την ατζέντα τους, ώστε να βρεθεί αντικαταστάτης της δικής τους «λογικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v