Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2010

Οι Νορβηγοί και οι χωρίς ρίσκο αγορές ομολόγων

Οι Νορβηγοί και οι χωρίς ρίσκο αγορές ομολόγων
Επιχείρημα στη φαρέτρα της κυβέρνησης για βελτίωση του οικονομικού κλίματος αποτέλεσε η απόφαση του νορβηγικού κρατικού fund Global να επιταχύνει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε από τη ΔΕΘ την απόφαση των Νορβηγών ως δείγμα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των ξένων για την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το δεύτερο σε υπό διαχείριση κεφάλαια ταμείο του κόσμου αγοράζει ελληνικά ομόλογα αποτελεί, βεβαίως, ενθαρρυντικό στοιχείο.

Που δείχνει ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας απομακρύνεται, λόγω του πακέτου διάσωσης και της υλοποίησης μέχρι τώρα των μέτρων που επιβάλλει το μνημόνιο.

Μέχρι εδώ όμως.

Η απόφασή τους δεν αποτελεί πρόκριμα επανόδου της χώρας στις αγορές, ούτε βέβαια υποχώρησης των ανησυχιών αναδιάρθρωσης χρέους.

Και αυτό γιατί οι Νορβηγοί αποφάσισαν να αγοράσουν, την ώρα όπου οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων κυμαίνονται μεταξύ 11% και 13%!

Επομένως, απέναντι στον κίνδυνο haircut είναι μάλλον καλυμμένοι, καθώς αγοράζουν στο 55% με 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι κατείχαν ελληνικά ομόλογα πριν από την κρίση, με τις νέες αγορές τους επιχειρούν να κατεβάσουν το μέσο κόστος κτήσης τους καθώς βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 25%!

Την ανάγκην δε φιλοτιμίαν ποιούμενοι δημοσιοποίησαν τις αγορές τους, καθώς έτσι και αλλιώς πλησιάζει τέλος χρήσης και οι νέες θέσεις θα φανούν…

Οι δε αγορές τους μάλλον έχουν ολοκληρωθεί, διαφορετικά θα κρόσαραν την προσφορά που βγαίνει εδώ και μέρες από μεγάλη ευρωπαϊκή ασφαλιστική. Χωρίς προς το παρόν ανταπόκριση από αγοραστές…

Υ.Γ.: Το νορβηγικό fund αποτελεί εδώ και χρόνια μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πρόσφατα αποφάσισε να βγει στις αγορές αντλώντας 2,8 δισ. ευρώ.

Εγχείρημα που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να δώσει την πρώτη έμπρακτη ψήφο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v