Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2010

Βωβός: Κοψοχρονιά οι πωλήσεις;

Βωβός: Κοψοχρονιά οι πωλήσεις;
Ζημίες 9,7 εκατ. ευρώ ενέγραψε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης η Μπάμπης Βωβός από την πώληση ακινήτων της.

Η εισηγμένη, υπό την πίεση της αποπληρωμής δανείων και της ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησής της, πούλησε εμπορικά ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες αυτών στις οποίες τα είχε αποτιμήσει στις 31/12/2009.

Ειδικότερα, η Βωβός πούλησε δύο ορόφους και 40 θέσεις στάθμευσης του κτιρίου της στη Λ. Κηφισίας 1 - 3 (πρώην κτήμα Θων) στην εταιρία ΒΙΡΜΑ ΑΚΕ, έναντι 8,9 εκατ. ευρώ.

Η εύλογη αξία των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, όπως είχε υπολογιστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή της Colliers International στις 31/12/09, ανερχόταν σε 13,8 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, πούλησε έναντι 5,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ κτίριο επί της Λ. Συγγρού το οποίο είχε αποτιμηθεί από τον ίδιο εκτιμητή στα 10,2 εκατ. ευρώ στις 31/12/09!

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά.

Με ποιες παραδοχές αποτιμήθηκαν τα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου στις 31/12/09 όταν μερικούς μήνες αργότερα πωλούνται ως και 47% χαμηλότερα;

Γιατί, μετά τις παραπάνω πωλήσεις, η Βωβός δεν κάνει κουβέντα για ανάγκη επανεκτίμησης των επενδυτικών ακινήτων της;

Αντίθετα, σημειώνει στους κινδύνους ότι τα υψηλών προδιαγραφών κτίριά της περιορίζουν, ως έναν βαθμό, τον κίνδυνο σημαντικής περαιτέρω μείωσης της αξίας των ακινήτων.

Πουλήθηκαν κοψοχρονιά υπό την πίεση των πιστωτών και της ανάγκης για κεφάλαιο κίνησης τα παραπάνω επενδυτικά ακίνητα;

Και αν ναι, γιατί θεωρείται ότι δεν συντρέχει αντίστοιχος κίνδυνος για τα υπόλοιπα, όταν ο όμιλος βαρύνεται από υψηλό δανεισμό και μόνο εντός του α΄ εξαμήνου του 2010 είχε χρηματοοικονομικά έξοδα 14,1 εκατ. ευρώ με EBITDA μόλις 4,3 εκατ. ευρώ;

Τέλος, το μεγαλύτερο discount παρατηρήθηκε στη συναλλαγή με την ΕΤΕ. Η Βωβός επαναγόρασε το κτίριο της Λ. Συγγρού από την ΕΤΕ Leasing και το πούλησε 47% χαμηλότερα από την τιμή στην οποία το αποτιμούσε στα βιβλία του στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Y.Γ.: Το πιθανότερο είναι ότι η Βωβός θα επανεκτιμήσει, ως είθισται, την εύλογη αξία των ακινήτων της στο τέλος της χρονιάς. Ελπίζουμε και με έναν δεύτερο ανεξάρτητο εκτιμητή. Προς το παρόν στις 30/6 τα επενδυτικά του ακίνητα αποτιμούνται στο 1,1 δισ. ευρώ και η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV), προ αναβαλλόμενης φορολογίας, στα 378,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v