Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2010

Οι φόβοι για double dip και οι επαφές με Κίνα...

Οι φόβοι για double dip και οι επαφές με Κίνα...
Ταξίδι-αστραπή στην Κίνα θα πραγματοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

Θέμα η απότομη ανατίμηση του ευρώ και η επιλογή ασιατικών τραπεζών να μετατρέψουν δολάρια σε ευρώ. Οι τρεις αξιωματούχοι φαίνεται πως θα ξαναζητήσουν ανατίμηση του γουάν.

Το θέμα απασχόλησε τα συμβούλια Eurogroup - Ecofin, αν και επισήμως οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε πέραν της συνήθους «καραμέλας» ότι «απότομες αυξομειώσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι ανεπιθύμητες».

Το ταξίδι στην Κίνα φέρεται να ζήτησε επιτακτικά η Γερμανία, που βλέπει το ευρώ να αγγίζει το 1,40 δολάριο και τις εξαγωγές της να ακριβαίνουν. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ακούστηκε να λέει ότι ανησυχεί και για την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να υποτιμήσει το γεν, ενώ θεωρεί ότι η Fed θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να προχωρήσει σε quantitative easing καθώς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει κολλήσει.

Όλα αυτά, μαζί με τις δυσκολίες που εμφανίζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας και τα υπέρογκα χρέη των χωρών-μελών, κάνουν τους αξιωματούχους να φοβούνται επιστροφή στην ύφεση (double dip).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v