Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2010

Το Κατάρ & τα ντεσού για business στην ενέργεια

Το Κατάρ & τα ντεσού για business στην ενέργεια
Τη «μεγάλη» εικόνα όσον αφορά στα κωλύματα που ανακύπτουν σε σχέση με την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό «έδειξε» το εκτελεστικό μέλος των ΕΛΠΕ και πρόεδρος της Elpedison, κ. Θεόδωρος Βάρδας, ο οποίος σχολίασε ότι μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο σε μορφή LPG θα μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα» ανταγωνισμού τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μακριά από τις εγχώριες πολιτικές διαφοροποιήσεις, τις περιβαλλοντικές αιτιάσεις αλλά και τις φήμες περί αφερεγγυότητας που ακούγονται σε σχέση με την επένδυση του Κατάρ, ο κ. Βάρδας έθιξε μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, η οποία σχετίζεται αμιγώς με τις business στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εξηγώντας ότι το LPG ως καύσιμο είναι πλεονασματικό για το Κατάρ, και επιπλέον η ζήτησή του διεθνώς ασήμαντη, οι ιθύνοντες του Εμιράτου ψάχνουν τρόπους να το «σπρώξουν».

Δεν μπορούν ωστόσο να παρέμβουν τιμολογιακά ρίχνοντας την τιμή του, καθώς αυτή καθορίζεται από τον OPEC και οποιαδήποτε προσφορά του σε φθηνότερη τιμή θα τους έφερνε σε σύγκρουση με τους αδελφούς Σαουδάραβες.

Ως διέξοδο λοιπόν σ’ αυτήν τη συσσώρευση, προτείνουν τη δημιουργία μιας γιγάντιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW (σημειωτέον ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πουθενά στον κόσμο) στον Αστακό, στην οποία θα διοχετεύσουν το άφθονο LPG τους και θα απευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα δημιουργούσε «ανισορροπία» στις τιμές της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι Καταριανοί θα παρήγαν με σημαντικά φθηνότερο κόστος καυσίμου (αφού οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν ακριβότερο καύσιμο), γεγονός που θα τους καθιστούσε ανταγωνιστικούς και κυρίως κερδοφόρους έναντι όχι μόνον των εγχώριων παραγωγών αλλά κυρίως των Ευρωπαίων.

Σ' αυτό το άτυπο dumping τιμών, σύμφωνα με τον κ. Βάρδα, φαίνεται να αντιδρούν διάφοροι παίκτες της αγοράς θέτοντας εμπόδια στη σούπερ επένδυση του Αστακού.

Υ.Γ.:  Η οποία επένδυση, παρεμπιπτόντως, ας μας πει κάποιος τι ύψους είναι και σε τι αφορά τελικώς.

Γιατί τη μία αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μέχρι μονάδα άλγης για την παραγωγή σπιρουλίνας(!), την άλλη αναπροσαρμόζεται στα 2 δισ. ευρώ, σε τρίτη εκδοχή έχει υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνδέει με την Ιταλία και θα διαθέτει μόνο το 30% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα, και όσο περνά ο καιρός όλο και διαφοροποιείται, χωρίς να ξέρουμε τι σχέδιο ακριβώς έχει στα συρτάρια του το ΥΠΕΚΑ για να εγκρίνει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v