Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2010

Εργολάβοι δίχως αλεξίπτωτο, μέτοχοι χωρίς μέρισμα

Εργολάβοι δίχως αλεξίπτωτο, μέτοχοι χωρίς μέρισμα
Απογοητευτικά θα είναι τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν και στο εννεάμηνο του 2010 οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, συνεχίζοντας ακάθεκτες την ελεύθερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Οι περισσότερες από τις εισηγμένες, και δη οι μικρότερες σε μέγεθος, όπως συνέβη στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, θα παρουσιάσουν ζημίες, και μάλιστα μεγαλύτερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Όμως, ακόμα και στους μεγάλους ομίλους τα κέρδη εκτιμάται πως θα περιοριστούν σημαντικά, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα πως και αυτοί αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη νέων έργων. Σημειώνεται ότι τα κέρδη των τεχνικών εταιριών έχουν «ροκανίσει» φέτος και οι έκτακτες εισφορές, οι οποίες μάλιστα -όπως φοβούνται πολλοί κατασκευαστές- δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και την επόμενη χρονιά, δεδομένης της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία.

Έτσι, όσοι μικρομέτοχοι κατασκευαστικών ήλπιζαν στη διανομή μερίσματος για το 2010 πρέπει να το ξεχάσουν.

Την ίδια στιγμή, η πίεση των πιστωτριών τραπεζών γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, αναγκάζοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να κηρύξουν πτώχευση.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση πιθανότατα δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, ενώ ακόμα υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι και το 2011 θα είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) δύσκολο για τον κλάδο. Ή μάλλον, καλύτερα, για τις λίγες εκείνες τεχνικές εταιρίες που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v