Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2010

Τράπεζες: Δεν θα χρειαστεί ρύθμιση για το μέρισμα

Τράπεζες: Δεν θα χρειαστεί ρύθμιση για το μέρισμα
Πέρυσι και πρόπερσι, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών είχαν σπεύσει να προειδοποιήσουν τις τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα, πράγμα που έκαναν, όσο και αν κάτι τέτοιο στενοχώρησε πολλούς (και την Εκκλησία της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης…).

Ορισμένοι λοιπόν πιστεύουν ότι θα υπάρξει και για φέτος νέα ανάλογη θεσμική παρέμβαση, ενώ άλλοι μίλησαν για σύσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες να μη διανείμουν στους μετόχους ούτε ένα λεπτό του ευρώ.

Κάποιοι τρίτοι όμως, είναι περισσότερο προσγειωμένοι. Δεν θα χρειαστεί, λένε, να γίνει κάτι τέτοιο, απλά γιατί οι περισσότερες τράπεζες θα δημοσιεύσουν στο σύνολο της χρήσης, αποτελέσματα που θα ξεκινούν από «μείον». Και όταν μια εταιρεία δημοσιεύει ζημιές, μέρισμα δεν δίδεται…

Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Πολύ πιθανόν, λένε ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, καθώς τα κέρδη εννεαμήνου ήταν «ψίχουλα» και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ανάγκες για πρόσθετες προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, σημαντικότατες.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκτίμηση της Merrill Lynch κατά τη χθεσινή της έκθεση, ότι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα κλείσουν τη χρονιά με ζημιές (-0,13 ευρώ ανά μετοχή για την Πειραιώς, -0,20 ευρώ ανά τίτλο της Eurobank και -0,05 ευρώ ανά μετοχή της Alpha.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» κάποια κέρδη για την Εθνική, η οποία άλλωστε μέχρι τότε μάλλον θα έχει προλάβει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό που είχε λάβει με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

Οπότε το πεδίο για την Τράπεζα θα είναι ελεύθερο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v