Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Lynch: Κόβει τιμές για 4 ελληνικές τράπεζες

Σε περικοπή της τιμής στόχου για τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) προχωρά η Merrill Lynch σε έκθεσή της με τον αισιόδοξο τίτλο «2011: και αν ο κόσμος δεν καταστραφεί;».

M. Lynch: Κόβει τιμές για 4 ελληνικές τράπεζες
Σε περικοπή της τιμής στόχου για τέσσερις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Merrill Lynch σε έκθεσή της με τον αισιόδοξο τίτλο «2011: και αν ο κόσμος δεν καταστραφεί;».

Συγκεκριμένα, ο οίκος στο report του με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2010 θέτει τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 7,2 από 11,3 ευρώ (buy), για τη Eurobank στα 3,6 από 6,4 ευρώ (neutral), για την Alpha Bank τα 5,4 από 8,1 ευρώ (buy), και για την Πειραιώς τα 3,4 από 6,1 ευρώ (neutral).

Ο οίκος αναφέρει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας για το 2011 επιδεινώθηκαν, καθώς η αναθεώρηση του λόγου χρέους/ ΑΕΠ έθεσε το θέμα του χρέους για μία ακόμη φορά στην κορυφή της ατζέντας, ενώ κατά την Merrill Lynch η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνιστά μόνιμη λύση.

Το 2011 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τα ελληνικά ιδρύματα, λέει η Merrill Lynch και περικόπτει τις εκτιμήσεις της για το ερχόμενο έτος κατά μέσο όρο 30%.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, η νέα εκτίμηση του οίκου είναι ότι της Εθνικής θα διαμορφωθούν στα 0,51 ευρώ για το 2010 και στα 0,94 ευρώ για το 2011, της Alpha Bank σε -0,04 και 0,15 ευρώ, της Eurobank σε -0,17 και 0,11 ευρώ και της Πειραιώς σε -0,09 και 0,03 ευρώ, αντίστοιχα.

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ ευμετάβλητες, ενώ παρατηρούνται πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία τους είτε θετικά είτε αρνητικά. Στα αρνητικά σενάρια, μια αναδιάρθρωση χρέους θα σήμαινε την αύξηση του ρόλου της κυβέρνησης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητας των κεφαλαίων. Ο οίκος καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν οι επενδυτές την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 38-62%.

Από την άλλη, παρατηρεί η Merrill Lynch, σε περίπτωση που τα κυβερνητικά μέτρα μείωσης χρέους στεφθούν με επιτυχία υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, μια και κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος

Συνολικά ο οίκος διατηρεί σύσταση overweight για τον ευρωπαϊκό κλάδο των τραπεζών προκρίνοντας τις βρετανικές τράπεζες αλλά και συμβουλεύοντας ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή περιφέρεια, «οι επενδυτές χρειάζονται κάποια έκθεση σε περιφερειακές χώρες». Ωστόσο, οι τρόποι που συνιστά για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνουν ελληνικές τράπεζες.

Γνώμη της Merrill Lynch είναι ότι για το 2011 θα πρέπει να αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που πιθανόν θα επιχειρήσουν διάφορες τράπεζες.  

Η μετοχή της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 6,82 ευρώ, αυτή της Alpha Bank στα 4,42 ευρώ, της Eurobank στα 4,22 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,38 ευρώ.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v