Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2004

Ενα χρηματιστηριακό ”παραμύθι” από την... Εσθονία

Το παρακάτω ”στόρι” μοιάζει σαν παραμύθι. Όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Παλιός χρηματιστής, που όμως παραμένει ενεργός, απ’ αυτούς που ήταν κάποτε απ’ τα ”τσακάλια” στο κάγκελο, ενυμφεύθη νεαρά από την Εσθονία, την οποία ηράσθη τόσο ώστε να ερωτευθεί και ό,τι έχει σχέση με τη χώρα της.

Κάπως έτσι απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο μιας μικρής -πλην ζημιογόνου- τράπεζας στη χώρα αυτή της Βαλτικής, της οποίας ο προηγούμενος μεγαλομέτοχος, Ιταλός στην καταγωγή, εξηναγκάσθη να φύγει νύκτωρ, όπως λένε.

Η τράπεζα πάντως συνεχίζει να είναι ζημιογόνος και με επείγουσες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στο μεταξύ, οι εδώ δουλειές του εν λόγω χρηματιστή (και εν Εσθονία τραπεζίτη πλέον) είναι υποτονικές, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων του, που ψάχνονται να δουν πώς θα επιβιώσουν μέσα στην παρατεταμένη μιζέρια της Σοφοκλέους

Κι έτσι μάλλον του ήλθε η φαεινή ιδέα. Να κάνει αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα (γύρω στα 10 εκατ. ευρω, λένε) και να βάλει νέους μετόχους, που δεν θα ’ναι άλλοι από τους χρηματιστές που σήμερα βαρυγκομούν κάθε φορά που ξημερώνει και είναι αναγκασμένοι να πάνε στα άδεια γραφεία τους.

”Θα ζητήσουμε από 500 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ από τον καθένα και θα τους δώσουμε συνολικά το 10% της τράπεζας.

Στη συνέχεια θ΄ ανοίξουμε υποκατάστημα στην Αθήνα (η Εσθονία είναι πλέον χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν κι αυτό δεν σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει άδειες λειτουργίας με κλειστά μάτια…) και θα προχωρήσουμε στο τελικό βήμα, που είναι η συγχώνευση όλων των ΑΧΕ ιδιοκτησίας των χρηματιστών που θα πεισθούν να συμμετάσχουν στην αύξηση”, είπε o ήρωας της ιστορίας μας, και άρχισε να το προχωράει.

Για να δοθεί δε μια νότα σοβαρότητας και επισημότητας, προσελήφθησαν δύο πρώην διοικητές (κρατικών) τραπεζών για να ρίξουν το ”ειδικό βάρος” τους στο όλο σχέδιο.

Αμέσως μετά εκλήθησαν σε ”παρουσίαση” οι υποψήφιοι χρηματιστές -επενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως είδαν με… μισό μάτι την πρόταση κι έφυγαν. Μερικοί, μάλιστα, συνέστησαν στον προσκαλέσαντα συνάδελφό τους ένα γρήγορο… κρύο ντους και να τους… ξαναφωνάξει όταν θα αισθάνεται καλύτερα!

Πάντως, η εύρεση τοποθεσίας για να εγκατασταθεί το υποκατάστημα της τράπεζας της Εσθονίας (αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται…) δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα, αφού ο εν λόγω χρηματιστής, από την εποχή της μεγάλης ευφορίας, έχει σύμβαση ενοικίασης μεγάλου κτιρίου της οδού Σοφοκλέους με εξίσου μεγάλο… νοίκι.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα βρεθούν ”εθελοντές” να κάνουν το όνειρο… πραγματικότητα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v